Политолог разкри! Четирима ще се борят за кмет на София

Четирима са най-сериозните кандидати в надпреварата

Политолог разкри! Четирима ще се борят за кмет на София | StandartNews.com

Изявен политолог даде своята прогноза кои са големите фигури, които ще спорят за кметския пост в София.

Четирима са потенциалните кандидати за битката в София – в лицето на Васил Терзиев, Ваня Григорова, Вили Лилков и Антон Хекимян.

Ключът ще бъде в балотажа и това кой ще може да вземе от периферията на другите, както и каква ще бъде подкрепата на останалите кандидати. Това каза в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ политологът Атанас Радев.

"Вили Лилков е малко по-елитарно настроен, по-бутиков, докато останалите кандидати също имат потенциалната възможност да представят своите визии за София. Защото визиите на Терзиев и на Хекимян за развитието на София някак си не сме ги чули, макар че Терзиев започна своята кампания преди три месеца.

Интересен ще бъде елементът по отношение на кандидатурата на Ваня Григорова, тъй като наистина от доста дълго време насам има адекватно звучащ ляв човек, на когото е гласувано доверие за избиране на публична позиция, т.е. за кмет на София. Това ще даде тласък на ляво мислещите хора да се припознаят реално в леви идеи, предвид опита и позиционирането на Ваня Григорова, които не могат да бъдат отречени“, обясни той.

"Местната власт е ключова. На конкретни места ще има много сериозен сблъсък. От една страна хем имаме управляваща коалиция на национално ниво, която изпълнява национални стратегически приоритети, а от друга – имаме конкуренция на местно ниво и местни конфликти, което има възможност да повлияе много сериозно върху управляващата форма.

Според мен в резултат и на предстоящата ротация ще видим много съществени промени в кабинета. Освен смяната на министър-председателя в лицето на Мария Габриел, която да оглави Министерския съвет, предполагам че ще има и смяна на ключови министри. Защото резултатът от изборите ще даде представа горе-долу какво се случва в страната в резултат на управляващата коалиция, която се нарича нали "некоалиция“, коментира Атанас Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай