Неделя,

Политолог прочете присъдата на ГЕРБ и Нинова

От: Редактор -
45849
Политолог прочете присъдата на ГЕРБ и Нинова
A
A
A

ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония. Те виждат свой съратник в лицето на президента. Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента.

Това е форма на взаимна легитимация."Това мнение изрази пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". "Това дали ИТН ще получи трети мандат или няма да получи, не зависи от личните им разговори, въпреки демонстрираните добри отношения. След първия мандат вариантите ще бъдат изчерпани", допълни анализаторът.

Позициите и от ПП, и от ИТН са категорични и ясни. При така поставена ситуация не може да се търси подкрепа от ИТН и нейната парламентарна група, смята Ганев. Вероятно от ПП ще предложат леко реформиран кабинет и ще направят опит в Народното събрание да отцепят още депутати от ИТН, прогнозира политологът, но го определи като малко вероятно да се случи.

"Със 121 мандата в България не може да се управлява. Това е мит."По думите му третият мандат е "само и единствено форма на послание" от страна на президента.

"ГЕРБ стои на нивата си от 2021 г. Очаквам сходен процент на ГЕРБ, може би малко по-висок – зависи дали ще се върне хартията. При ПП в последните 4 месеца имаше очевиден спад, доста скоростен. Но като че ли разпадането на коалицията даде на ПП нов сюжет, около който може да се групират отново – сюжетът "ние сме добрите, те са лошите". Това са и контурите на предизборната кампания, ще се играе на тази база.

"Да помислим кой какво има да губи. Корнелия Нинова и партията, която представлява, ще се явява най-вероятно на избори през есента. Румен Радев ще се явява, ако въобще някога се явява, след 5 години, ако реши да се явява на нещо.

Ако погледнем резултатите на БСП в последните избори през 2021 г. виждаме постепенна ерозия и спад в обществената подкрепа, част от това се дължи и на конфликта между Корнелия Нинова и Румен Радев. Ако има някаква щета, по-скоро е за ръководството на партията, отколкото за президента."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички