Неделя,

Политолог посочи най-голямата грешка на съюза ПП и ДБ

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС -
2881
Политолог посочи най-голямата грешка на съюза ПП и ДБ
A
A
A

Някои партии ще имат последен шанс да действат рационално и според очакванията на избирателите, а основното очакване е да има правителство. Това обясни пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

„В момента България върви без управление. Служебното правителство не може да предложи решение на ключови проблеми, без които страната отива към пропаст", каза Коларова.

Най-баналното нещо, което може да кажем е, че това е началото на предизборната кампания, която не  е спирала през последните две години, посочи още тя.

„Проблемът в България е, че до този момент преструктуриране на парламентарното мнозинство в рамките на действащия мандат не се  е случвало, с изключение на кабинета на Беров“.

Тя даде за пример Италия, в която доста често има преструктуриране на парламентарното мнозинство.

„Излъчването на два-три кабинета  в рамките на един мандат е редовна практика, дори там, където има ясни мнозинства. Не знам защо българските политици имат болезнен страх, че може да се смени кабинетът или премиерът.“

Проблем е също, че на българските политици акълът им идва постфактум, отбеляза проф. Коларова.

„Например ПП успяха да формулират 5 приоритета и започнаха да говорят за правителство с ограничен хоризонт. Можеха да го направят в предишния парламент. Вторият момент е, че не може да търсиш парламентарна подкрепа, без да предложиш някакъв вид отстъпки. ПП и ДБ тръгват към следващите избори със заявката, че искат да са първа политическа сила. Можеха да са такава в този парламент, ако бяха направили парламентарен съюз преди или при конституирането на парламента. На тях щеше да бъде връчен първият мандат. Мислите ли, че избирателите им ще го простят?"

Политиците правиха необратими ходове, които затварят вратите за разговор, обобщи тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com