Политолог поряза ПП и ДБ! Фаталната грешка

Свързана с опитите за коалиция

Политолог поряза ПП и ДБ! Фаталната грешка | StandartNews.com

Ще имаме кампания за парламентарни избори на 2 април, но междувременно партиите и всички претендиращи за участие в местната власт ще трябва да подготвят почвата и за този вот. Това обясни пред БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Много възможно е да имаме още един тур на предсрочни парламентарни избори тази година, допуска тя, но същевременно изразява съмнения "дали една кампания за национални избори няма да потисне спецификата на местно равнище" и дали евентуалното едновременно провеждане на пресрочни парламентарни и на местни избори през есента няма да изкриви резултатите по места.

Проф. Стефанова не е съвсем убедена, че ПП и ДБ ще влязат в коалиция, макар упорито да се говори за това. Тя допълни, че дори да се постигне коалиционно споразумение, при реденето на листите "винаги се намират някакви недоволства" и е възможно да се стигне до конфликти.

Второто обстоятелство според нея е как такава коалиция ще се отрази на местния вот.

"Защото сключване на предизборна коалиция означава, че след това няма развод. Ако имаме някакъв негативен резултат и ПП и ДБ отново не могат да сформират самостоятелно правителство, тогава какво можем да очакваме на местните избори през октомври?"

Според преподавателката по-удачен е парламентарен съюз след изборите.

"Влизайки с предизборна коалиция, има голям риск малкият партньор – ДБ, да бъде ощетен с някакви депутатски места."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай