Политолог ни смрази! Защо Румъния ни мачка

Каза някои истини за Шенген

Политолог ни смрази! Защо Румъния ни мачка | StandartNews.com

Топ политолог каза горчиви истини за слабостите във външната ни политика.

Проф. Владимир Чуков обяви, че външната политика на Румъния винаги е била по-добра от тази на България и това ще улесни северните ни съседи за влизането в Шенген.

Външната политика на румънците от времето на Чаушеску, тя е много по-хард, тя е много по-строга, тя е много по-настъпчива. Видяхте каква реч произнесе техният премиер Марчел Чолаку, тогава когато Нехамер каза „не“. Това нещо един български премиер не може да го каже, заяви в „Лице в лице“ арабистът.

Отново ще кажем, това е в националния дух. Страхът, че можеш да бъдеш порязан, изхвърлен, неподкрепен, и човекът, на който не му пука. Зъл диктатор вътре в самата Румъния, но навън погледнете каква разлика има във външната политика на Румъния и нашата, добави той.

Сега е същото. Нека нашите управляващи да го разберат, че седейки си, мълчайки се, усмихвайки се, няма да се направят нещата. Трява един стратегически влог, един регионален блок между България, Гърция и Румъния. Не само икономика, не само сигурност. Политиката едновременно да е заедно и заедно да говорят в ЕС. Ще видите тогава дали Нидерландия, дали която и да е държавица, биха били толкова настоятелни в подобен тип позиции, каза още проф. Чуков по бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай