Полина Карастоянова: ДПС е като Лео Меси в парламента

Наблюдаваме една нова политическа иновация.

Полина Карастоянова: ДПС е като Лео Меси в парламента | StandartNews.com

Доста интересно мнение бе дадено за работата на парламента и личностите в него.

Д-р Полина Карастоянова от Национален борд по туризъм коментира повишеното доверие към парламента, според данните от едно от последните социологически проучвания.

"Наблюдаваме една нова политическа иновация. Доскоро, до преди периода на продължителните предсрочни избори, респективно служебните правителства на Радев, ние бяхме свикнали като че ли да виждаме едни ярки кабинети, състав на Министерски съвет, с интересни личности като министри, всеки от който създава своя образ, присъстваше в обществото.

А в Народното събрание с малки изключения основната група от депутатите бяха безлични или неразпознаваеми, без това това да звучи като негативна квалификация", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Сега тази ловка политическа иновация ни предлага обратния подход. Опитните политици, които в момента лидират политическите процеси, промениха баланса и всъщност в отговор на служебните правителства на президента си създадоха служебно правителство на парламента. То е в някаква степен анонимно.

В него личностите, които познаваме, и тук нямам предвид партийни личности, а публични личности, които в сектора, в който управляват в годините, са изградили име и авторитет, имат какво да кажат. Такива са не повече от няколко от членовете на Министерски съвет

В по-голямата си степен те са непознати, неразпознаваеми и без конкретна експертиза на позицията, която заемат като личности. А в парламента стана интересна сцената на политическите комуникации. Лидерите са там не само, а това, което за мен е една своеобразна прогноза за един период от време напред, в който ние ще наблюдаваме живот в парламента и в правителството, е, че ръководствата на комисиите за първи път от 10 години насам се лидират от политическите лидери.

Такъв интересен модел на разпределение на влияние не е имало от години. И това превръща парламента в наистина интересно място за начина, по който политиката се случва. Виждаме как политическия опит и умелост на определени фигури успява да даде буквално всеки ден новини за медиите, да създаде интерес в гражданите", добави Карастоянова.

"Изключително силно впечатление прави ролята на ДПС. Те всъщност са, ако използвам една спортна метафора, Лео Меси на терена. Те правят политическата игра в парламента. Плеймейкърите са в ДПС", смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай