Петък,

Подведен ли е Путин, за да обвини България?

От: Редактори, кадър БНТ -
A
A
A

Руският държавен глава обвини България, че умишлено бави реализирането на "Турски поток". След среща със сръбския президент в Сочи, Владимир Путин заяви, че ако е необходимо, Москва може да намери начини да заобиколи България. Какво означават тези думи на руския президент и то точно в този момент?

"Той каза, че всъщност ние забавяме строителството на “Турски поток”, която през нашата територия се нарича “Балкански”. И второ, че това е съзнателно. Първата част е вярна и това е очевидно. Ние следим процеса и зрителите знаят, че имаше обжалване на строителството на линейната част. Имаше два консорциума. Консорциумът “Аркад” спечели търга, след което, понеже не успяха да представят документ, че разполагат с тръбите, а тръби имаше вторият консорциум. След като се разбраха, отново се върна “Аркад” на първа позиция, но мина много време. Тоест беше пропуснато най-благоприятното време за строителство. И буквално преди месец, когато успяхме да реализираме 11-километровия участък от Странджа до Малкочлар, с което ние всъщност се свързахме с втората тръба на “Турски поток”, то в същия ден се обяви старта на линейната част по посока Сърбия от фирмата “Аркад”, обясни пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.

И, както каза премиерът, вече 100 и няколко километра тръби са положени, но трябва да бъдат положени около 400 километра. Трябва да бъдат положени две компресорни станции. Нашият хъб е активен, за разлика от другите, затова е по-сложен. Поради което настъпи забавянето.

По думите на Тасев България има обективни причини за забавянето. "Нямаме никакви мотиви ние да забавяме строителството, още повече, че ние зависим от руски газ. В крайна сметка усилията на правителството бяха насочени към това да се осъществи този 11-километров участък, за да имаме гаранция, че каквото и да се случи с Украйна, ние от 1 януари ще имаме доставки на газ", каза експертът.

Според него: "Може би Путин е подведен от своите експерти. Ние имаме договорка. Този участък до средата на следващата година линейната част трябва да приключи."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички