По-добро Черноморие тази година, увери Василева

По-добро Черноморие тази година, увери Василева | StandartNews.com

Реализират се поредица от проекти за българското Черноморие, които ще доведат до това, че България ще отговаря на изискванията и стандартите на европейското екологично законодателство. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред бТВ.

Усилията, които се полагат в това да промотираме Българското черноморие като една добра туристическа дестинация, трябва да дадат своя резултат, защото усилията са съществени, каза тя.

„Те са свързани и с много инвестиции, които бяха вложени в последните години в изграждането на екологичната инфраструктура, което е много важен и съществен елемент от това да привличаме туристи", допълни Василева.

"Българското Черноморие, освен че предлага уникални възможности , има прекрасна природа. „Черноморието ни дава възможност за развитие, както на туризма, така и на културно историческия туризъм. Има изключително интересни места, които могат да бъда посетени, често с древна история и култура. Тоест съчетаването на този потенциал може да надгражда туристическия продукт и аз смятам, че там има много голямо поле за развитие", смята екоминистърът.

„Най-големите население места към краят на месец юни ще бъдат обезпечени с пречиствателни съоръжения, които ще подсигуряват чистотата на водата", уточни тя. По думите й специално за Черноморието има изисквания, които са много по-строги от тези в другите части на страната . „Необходимо е да се изградят не само пречиствателните съоръжения , включително да се отнеме азота и фосфора, защото Черно море е чувствителна зона, но и да се отведат пречистените води на 1 морска миля навътре в морето", обясни министър Василева.

„Във Варна приключва изграждането на пречиствателната станция с всички модерни съоръжения за пълно пречистване. В Златни пясъци е изградено дълбоководното заустване, тоест пречистваните води се отвеждат на миля на вътре в морето, или на близо 2 километра. В Несебър също вече на 80 процента е изградено такова дълбоководното заустване", каза още тя

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай