Събота,

Подкрепяме Грузия за членство в НАТО и ЕС

От: Редактори -
A
A
A

България подкрепя членството на Грузия в Европейския съюз и НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов след среща в София с грузинския си колега Мамука Бахтадзе. Грузия има нашата подкрепа за НАТО и ЕС - те са много по-напред от Украйна и Молдова в това отношение, каза Борисов.

Грузия е важна за нашата страна, защото са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас, посочи Борисов. Ние усилено строим магистрала "Хемус" и с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три - четири месеца ще тече подготовката за засилване на фериботните връзки, каза българският премиер. Сега между двете страни пътуват по два ферибота седмично, амбицията ни е да ги направим по два на ден, каза Борисов.

Има желаещи да инвестират в дигиталната инфраструктура и в рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море, за целия Каспийски регион, допълни българският премиер.

Грузия е производител на много енергия от ВЕИ източници, която може да се пренася през Черно море до нашата страна, каза още българският премиер.

Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за нашите желание за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, каза премиерът на Грузия. Пътят към ЕС и НАТО ще отвори още повече възможности пред нашата страна, посочи той.

Повдигнах и темата, че Русия все още окупира 20 процента от територията на Грузия. Нашата страна подкрепя мирното решаване на този конфликт, но само твърдата позиция на международната общност може да доведе до решаване на конфликтите и постигане на мир, каза Мамука Бахтадзе.

Грузинският премиер поздрави България със 140-ата годишнина от конституцията на страната.

Последната среща на премиерите Борисов и Бахтадзе беше през септември 2018 г. в Ню Йорк по време на 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Сред обсъжданите теми тогава бяха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността, припомниха от пресслужбата на правителството.

В делегацията на грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе са министърът на външните работи на Грузия Давид Залкалиани, зам.-министърът на икономиката и устойчивото развитие Акаки Сагирашвили и председателят на Комисията по външна политика в парламента на Грузия - Софио Кацарава. От българска страна с премиера Бойко Борисов ще бъдат вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички