Почна се! Депутат гори с имунитет, прокурори по петите му

Софийска градска прокуратура пусна искането

Почна се! Депутат гори с имунитет, прокурори по петите му | StandartNews.com

Още не приело първия си закон, 49-ото НС завря от нов скандал. Прокуратурата иска депутатски имунитет. Гори Радостин Василев от „Промяната”, който бе спортен министър в кабинета на Кирил Петков.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Единственият народен представител с такива инициали е Радостин Василев от ПГ на "Продължаваме промяната", сочи справка в сайта на Народното събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран" към СГП във връзка с образувано на 26 юли 2022 година досъдебно производство.

Наблюдаващият прокурор е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13 юни 2022 година в София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото Народното събрание.

На 13 юни 2022 година, спортният министър в оставка обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати от “Има такъв народ” напуска партията и застава в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно, на пресконференция, Тошко Йорданов обяви, че Христинка Иванова, депутат от ИТН, е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците. Христинка Иванова огласи запис на телефонен разговор с Радостин Василев, в който той я предупреждава, че ще й изпрати хора в Народното събрание, които да й покажат как да напусне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай