По 20 на кастинг за зам.-министри

Наследничка на Румен Овчаров става вице в икономиката, Даниела Бобева влиза във финансите, Светлана Дянкова ще помага на Адемов

По 20 на кастинг за зам.-министри | StandartNews.com

София. Между 15-20 имена за едно място на зам.-министър избира премиерът Пламен Орешарски, научи "Стандарт". Още първия ден той обяви, че ще се консултира с партиите, подкрепящи кабинета, и ще избере най-добрите експерти във всяка област. Вече е ясно, че в големите ведомства като финансите, икономиката, МВР и земеделието министрите ще имат по трима заместници. Източници от "Дондуков" 1 довериха, че премиерът и работната група са отсявали огромни списъци. До късно вечерта срещу сряда в централите на БСП и ДПС също избираха кандидати, които да предложат на Орешарски. Те обаче са от почти всички политически сили без ГЕРБ.

За заместници в икономиката се гласят лидерката на БСП-София Анна Янева, която наследи на поста бившия енергиен министър при Тройната коалиция Румен Овчаров и Георги Христозов, шеф на ТЕЦ "Марица-изток".

Във ведомството на финансист номер 1 Петър Чобанов отива Людмила Елкова, която преди дни бе изключена от партията на Меглена Кунева. Другите зам.-министри там ще бъдат Даниела Бобева и Кирил Желев.

Социалният министър Хасан Адемов ще има трима заместници. От квотата на ДПС е посочена Светлана Дянкова, която в периода 1995-2001 г. беше депутат от СДС и шеф на парламентарната социална комисия. Тя бе сред депутатите, които при управлението на Иван Костов напуснаха СДС заедно с Христо Бисеров и Йордан Цонев и създадоха ЕКИП. При Тройната коалиция за кратко тя беше и зам. социален министър. Другите двама заместници на Адемов се очаква да бъдат Иван Кръстев, който идва от Агенцията по заетостта и отговаряше за договарянето на схемите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", и досегашният шеф на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

В земеделското министерство за вицета са номинирани шефът на младежкото обединение на БСП Явор Гечев, Бюрхан Абазов и ексдепутатът Юнал Тасим.

До последно се уточнява екипът на здравния министър Таня Андреева. ДПС предлага за зам.-министър Бойко Пенков, шеф на частната болница "Софиямед" и бивш директор на касата по времето на синия министър Илко Семерджиев. Сред кандидатурите на БСП е проф. Чавдар Славов, един от най-добрите хирурзи и уролози у нас. В момента той работи в Александровска болница. Друго червено предложение е Жасмина Мирчева, бивш шеф на ИАЛ. Разпределението на постовете зависи и от това кой ще стане шеф на здравната комисия в парламента.

Бившата зам.-министърка на образованието Мукаддес Налбант може да се върне на поста си.

В отбраната експертите на Лютви Местан предлагат ексдепутата Неджми Али, а за екологията - бившата зам.-кметица на Нови пазар Айсел Руфат. Пиарката на ДПС Велислава Кръстева пък е номинирана за заместник на културния министър Петър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай