Плевнелиев: „Южен поток" – да , но по правилата

Плевнелиев: „Южен поток" – да , но по правилата | StandartNews.com

България вече е фактор в Югоизточна Европа, смята той

София. Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията като цяло по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция. „Южен поток" – да , но по правилата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на годишната конференция на Националното сдружение на общините.

Въпреки политическата нестабилност през 2013 година България се оказа един от най-големите нетни получатели на средства от Европа, като процентно от БВП пред нас са само Естония, Литва и Латвия, посочи Плевнелиев. По думите му, равнището ни на усвояване на средства е около средното и е редно да отстояваме коректно отношение към България.

България е достоен член на Европейския съюз. България вече е фактор в Югоизточна Европа. Променяме региона, в който живеем - България е фактор в него, това е нашият дом. Балканите разградиха стените, както това се случи в Европа - преградите паднаха и ние сме свободни, но въпросът е можем ли да управляваме свободата си.

Изминалата година бе извънредно трудна, призна той пред кметовете. "Вие, уважаеми кметове, изпълнихте достойно дълга си. Бяхте близо до всеки гражданин, независимо от партийна принадлежност, вяра и етнос", каза той и ги поздрави за това, че са работили денонощно, заедно с хилядите доброволци в година на замразени плащания, бедствия и много трудности "Не допуснахте хората да бъдат разделени, въпреки тежкото противопоставяне. Останахте близо до хората и осигурихте плавен преход от една власт към друга", каза президентът, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава призова правителството да предприеме смели мерки към децентрализация и засилване на ролята на местните самоуправления. Плевнелиев призова кметовете да си подадат ръка с централната власт за националната програма за енергийна ефективност, която предвижда правителството на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай