Плевнелиев: Устойчив мир не се постига с военни средства

Плевнелиев: Устойчив мир не се постига с военни средства | StandartNews.com

Уелс. „Устойчив мир не може да бъде постигнат с военни средства. Решение на кризата в Украйна може да има само при зачитане на върховенството на закона, на суверенитета и териториалната цялост на страната". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Комисията НАТО-Украйна на високо равнище, което се проведе днес в Уелс. Държавният глава е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство за участие в Срещата на върха на НАТО, съобщиха от пресцентъра на президентството.

"България ще подкрепи с 500 хиляди лева доверителният фонд за лечение на украински военнослужещи. Като обаче тези пари ще останат в България, тъй като ние ще помогнем и ще подкрепим лекуването на украински военнослужещи в България", каза Плевнелиев, цитиран от БНР.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава приветства проведените преки преговори на най-високо равнище между Украйна и Русия и подчерта, че украинската криза „сериозно е повлияла върху дневния ред на Северноатлантическия алианс", пишат още от президентството.

Подкрепата от страна на международната общност в този труден момент е от ключово значение за Украйна, посочи още президентът. Президентът бе категоричен, че НАТО ще продължи да участва в процеса по стабилизиране на Украйна и да оказва подкрепа за развитието на секторите „Сигурност" и „Отбрана" на страната, чрез програми за изграждането на нейния отбранителен капацитет и възможности.

„Друга важна стъпка е днешното обявяване на съюзническия принос към създаването на фондове за оказването на финансова подкрепа за Украйна", отбеляза държавният глава.

„Не признаваме и няма да признаем анексирането на Крим", подчерта президентът и призова Русия да предприеме действия за деескалация на напрежението, за спазване на поетите ангажименти в Женева и Берлин и за въздържане от агресивни действия срещу Украйна.

Конфликтът в Украйна не е просто за контрол на територии, енергийни ресурси и геополитическо надмощие, а е за правото за демократично развитие и за правото на украинския народ сам да определи своя път на развитие, смята държавният глава. „Само украинският народ има правото да избира как ще живее и да определя своето бъдеще", заяви още българският държавен глава.

България оказва съдействие за медицинската рехабилитация на ранени украински войници и подпомага процеса на реформи в страната, стана ясно още от думите на държавния глава. България вече е удължила мандата на своя военен съветник в центъра на НАТО за свръзка в Киев.

„Бъдещето на Украйна е в тясното сътрудничество с Европейския съюз и НАТО. Подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС и приносът на Украйна в инициативите на НАТО са важна стъпка в тази посока", заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай