Плевнелиев: Служебният кабинет внесе спокойствие

Плевнелиев: Служебният кабинет внесе спокойствие | StandartNews.com

София. Служебното правителство се е справил достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство и е внесъл спокойствие в държавата. Това е оценката на президента Росен Плевнелиев при отчета на свършеното от правителството на Георги Близнашки.

„Преди малко повече от 3 месеца оттук започна пътят на служебното правителство на проф. Близнашки. То пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години", заяви Плевнелиев.

Спрени еврофондове, неразплатени над 1 млрд. лв. на строители и общини, изначално сбъркан бюджет, неработещи институции характеризираха състоянието на държавата дни преди Близнашки да поеме властта, посочи още президентът.

„Наложи се служебното правителство да вземе категорични мерки, за да възвърне доверието на партньорите. То работеше в режим на тежки финансови рестрикции, заради неактуализирания навреме бюджет. Служебният кабинет прояви характер, отстоявайки позициите на България. Бе финализирано споразумение с ЕК за периода 2014-2020 г. Също така проведените избори са легитимни и не се оспорват от никого", допълни Росен Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство е изпълнило успешно основната си мисия за организиране и провеждане на парламентарните избори.

„Изборният борд доказа смисъла на сътрудничеството между граждански организации, институции за провеждане на честни избори", обяви държавния глава.

Плевнелиев каза още, че не си прави "никакви сметки" за следващите президентски избори.

"Българският народ има още две години време, за да вземе решение кой ще бъде най-полезен за нацията. Президентските избори са много далеч и не си правя никакви сметки, защото ако беше така щях да бъда нечестен към българските граждани. Това, което аз съм разбрал е, че в политиката обикновено нещата не се случват така, както се замислят – слава Богу, че в демокрацията това е доказан факт", каза той.

Той коментира и исканията за сваляне на новините на турски, които се излъчват следобед по БНТ, с думите че не разбира какъв ще бъде позитивния ефект от това.

"Не разбирам какъв ще бъде позитивния ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език ще повишим стандарта на българина, ще станем по-демократични и ще развием икономиката, ще създадем работни места и ще живеем по-добре. Ако някой е на обратното мнение, нека да го докаже", заяви държавният глава.

"Не разбирам, защо през 21 век – векът на интернет и комуникацията, ние трябва да си служим със забрани. Днес е толкова лесно да си осигуриш новините на всякакъв език", посочи президентът Плевнелиев.

Той добави, че освен новините на българските медии, чете в интернет много новини на английски и немски всеки ден.

"Ако знаех турски или гръцки език, щях да чета новини и на тези два езика. Човекът на 21 век има правото на максимален обем информация, за да може да вземе сам своето логично и обосновано решение", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай