Плевнелиев се срещна с Атлантическия съвет

Плевнелиев се срещна с Атлантическия съвет | StandartNews.com

Вашингтон. България заслужава висока оценка за ролята й за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Това е мнението на Атлантическия съвет във Вашингтон, изразено на срещата с президента Росен Плевнелиев. Подкрепа за политиката за диверсификация на енергийните източници, енергийната ефективност и либерализацията на енергийния пазар бе заявена на срещата на президента с Борда на американския Атлантически съвет във Вашингтон, съобщават от президентството. Държавният глава обсъди ситуацията в България през последните месеци с представителите на Атлантическия съвет, сред които бяха Фредерик Кемре, президент на организацията, посланик Джули Финли, директор на Борда и с Мари Йованович, помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

Ситуацията у нас Атлантическият съвет разглежда като възможност за ускоряване на реформите и за реализирането на потенциала за социално и икономическо развитие. По време на срещата беше изразена надежда за бързо сформиране на правителство след предсрочните парламентарни избори на 12 май, което да се заеме с решаването на неотложните въпроси.

Сигурността, концепцията на НАТО за „интелигентна отбрана" и трансатлантическото партньорство също бяха сред темите на разговора. Президентът посочи, че при модернизацията на Българската армия могат да се търсят възможности за сътрудничество и обединяване на ресурсите и с други страни от региона, членки на НАТО.

Подвигът на българския народ, който преди 70 години спаси еврейската общност в България и хиляди други евреи от лагерите на смъртта, които получиха транзитни визи през Втората световна война, също беше подчертан по време на срещата.

Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в Съединените щати за участие в отбелязването на 100 години от основаването на Лигата срещу поругаването. Годишнината ще бъде отбелязана на гала-вечеря във Вашингтон под надслов „Представи си свят без омраза". На събитието ще присъстват повече от 1000 души, представители на организацията, на различни вероизповедания, активисти по правата на човека, а също така на Конгреса на САЩ, на Белия дом, на Държавния департамент, на бизнеса.

По-рано държавният глава ще участва в дискусия на тема „Трансатлантическата връзка в Новата ера", организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джон Хопкинс" и от германския фонд „Маршал" на САЩ. На форума с участието на учени и експерти по въпросите на сигурността и дипломацията ще бъдат обсъдени стратегическото партньорство ЕС-САЩ и въпроси на мира и сигурността. В изказването си българският президент ще постави акцент и върху трансатлантическите икономически отношения, както и върху въпроси на енергийната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай