Плевнелиев призова партиите за диалог

Плевнелиев призова партиите за диалог | StandartNews.com

През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който проведе първата от поредица срещи с парламентарно представените политически партии в рамките на традиционния месец на политическите консултации. Разговорите на държавния глава започнаха с ръководството на Парламентарната група на Политическа партия АБВ.

Президентът Росен Плевнелиев и представителите на партия АБВ обмениха мнения по основните приоритети на политическата формация през 2016 година. Основен акцент по време на разговора беше поставен върху реформите в системата на правораздаване и в сектор „Сигурност", както и в секторите образование, здравеопазване и в пенсионната система.

Държавният глава и представителите на АБВ подчертаха необходимостта от диалог както в рамките на управляващата коалиция, така и в Народното събрание, за постигане на подкрепа за осъществяваните реформи и за подобряване на качеството на законодателния процес. В тази връзка прозрачността и предвидимостта при промяна на законодателството е от особено голямо значение за стабилността на страната, беше подчертано по време на разговора. За целта от партия АБВ предлагат създаването на Законодателен съвет към председателя на Народното събрание.

Държавният глава изрази категоричната си подкрепа за подход на диалогичност между партньорите в управлението при изработването на законодателството в сферата на борбата с корупцията и продължаването на реформата в системата на правораздаването. Диалогът е крайно необходим и при реализацията на пакета от промени на законодателството за реформа в сектор „Сигурност". Според партия АБВ, непредвидимостта и липсата на прозрачност създава напрежение в сектора и демотивира служителите.

От партията се обявиха и за увеличаване на бюджетите на специалните служби, за да могат ефективно да изпълняват функциите си в условията на усложнената среда на сигурност. АБВ предложиха държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза.

По време на разговора беше споделена категоричната позиция за необходимостта от подобряване на съвместимостта на българските въоръжени сили с партньорите от НАТО, чрез придобиване на нови способности и ускорена реализация на проектите за модернизация и превъоръжаване на Българската армия, включително придобиване на многоцелева платформа за българските Военновъздушни сили. 

Държавният глава и представителите на АБВ обсъдиха също така въпроси на външната политика на страната с акцент върху отношенията със съседните държави.

Президентската институция подкрепя номинацията на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации, увери държавният глава по време на разговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай