Плевнелиев: Оставях си телефона при секретарката

Притеснен съм за спазването на гражданските права на милиони българи

Плевнелиев: Оставях си телефона при секретарката | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата да търси доказателства за подслушванията. Той потвърди, че при срещи си оставя телефона в друго помещение, но правел това "от учтивост". Президентът отказа да коментира исканията за оттегляне на Цветан Цветанов от политиката.

„Работа на прокуратурата е да разбере дали има доказателства за подслушванията", коментира единствено Плевнелиев по повод изнесената от бившия министър на земеделието Мирослав Найденов информация за подслушване.

В интервюто си Мирослав Найденов разказа за среща с президента по състава на служебното правителство, при която двамата са си оставили телефоните в друго помещение и са пускали телевизор за страничен фон, за да не бъдат подслушвани. „Когато имам среща, аз винаги си оставям телефона при моята секретарка, защото съм учтив човек", коментира по този повод Плевнелиев и потвърди, че се е срещал с Найденов. „Като президент хората очакват от мен да си вдигам телефона , но когато съм на среща, не очаквате от мен аз винаги да съм на телефона. Аз имам десетки срещи всеки ден с министри, посланици, държавници. Много често моят телефон е при моята секретарка", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът обаче отказа да коментира дали Цветан Цветанов трябва да подаде оставка като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и да излезе от листите. „Не може да очаквате от един президент да дава оценки за работата на един или друг политически лидер", обясни Плевнелиев.

Президентът обяви, че е притеснен за спазването на гражданските права на милиони българи. „Служебното правителство създаде всички предпоставки прокуратурата да си свърши работата максимално добре", каза още той.

„Това, че Европа следи внимателно ситуацията в България, е добре. Това, че Държавният департамент на САЩ също посочва практиките за незаконно подслушване като проблем, е добре за България", коментира Плевнелиев.

Според него депутатите в следващия парламент трябва да променят Закона за специалните разузнавателни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай