Събота,

Плевнелиев: Нека завинаги спрем спекулациите около ДС

От: Failed to load user -
3197
Плевнелиев: Нека завинаги спрем спекулациите около ДС
A
A
A

София. "Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени", това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Деня за почит към жертвите на комунистическия режим държавният глава призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

„Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", казва държавният глава в видеообръщението по повод събитията от 1 февруари 1945 година, пише Фокус.

„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави", апелира президентът в обръщението си.

Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. „Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа", за „добрите" служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата", като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти", върху българския народ", казва държавният глава.

Плевнелиев посочва още, че във времето на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. „Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит", подчертава Росен Плевнелиев.

„Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава", казва още държавният глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република" и за национално обединение минава през честния прочит на истината".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички