Плевнелиев: Не обмислям налагане на вето

Плевнелиев: Не обмислям налагане на вето | StandartNews.com

Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел по никакъв начин между ситуацията на връщането от мен на бюджета на правителството на Орешарски и днешното решение. Това заяви снощи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Той коментира одобрената ратификацията за нов дълг в размер 8 млрд. евро на бизнес форум в столицата.

"Тогава аз върнах с аргументи един бюджет, който трябваше да бъде извънредно ревизиран в средата на годината. Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите и да намалят изкуствено приходите, като по този начин отварят дупка за дефицит. Оказах се прав", каза Плевнелиев. Той изтъкна, че цифрите посочили, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръх дефицит от почти 4%. "Чувствам се удовлетворен, че съм си свършил отговорно работата пред българския народ. За съжаление, не можах да спра това действие тогава на правителството на Орешарски, но аргументите ми тогава доказаха правотата си", посочи държавният глава, цитиран от БГНЕС.

"Не може да сравняваме този бюджет и подхода тогава с бюджета за 2015 г., който по моя оценка е разумен, реалистичен и не предвижда свръх дефицит. Вече 2 месеца от изпълнението му имаме всички доказателства, че е национално отговорен бюджет. Дори очакваме преизпълнение на бюджета. Той е коректен бюджет, с ясно заложени цифри, а не това, което се случи в миналото с издънения бюджет", коментира още президентът.

"Днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг, от него не следва директно тегленето на милиарди. Имаме бюджет, който е посочил много ясно какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, така ще има бюджет за 2016 г. Като държавен глава ще преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен, ако не е - ще действам както в миналото", коментира още Плевнелиев. И изтъкна, че ще следи следващите действия на правителството от гледна точка на заявката за резерв, призрачност в харченето на тези пари и 2-та млрд. лв.

"Искам да окуража правителството и парламента да си дадем сметка, че сега са исторически най-ниски лихви от 200 години. Не само България, всяка държава в ЕС предприема същото. Всяко семейство и фирма ще го предприеме. Да се подобрят условията, да се въведе ясна рамка за 3 години напред, да се вземат световно реномирани компании, да се търси доверието на пазарите е добър, дано и изпълнението е добро. До тук парламентът показа, че имаме заявка за добро изпълнение", продължи държавният глава.

"Има задоволство от днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представители на различни политически сили показа, че те са осъзнали колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран. Това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи, министърът на финансите разясни подробно за какво става въпрос, може би, трябваше да го направи по-рано", каза още Плевнелиев.

"В последните 4 месеца сме свидетели на промяна, която е за добро. Излишното и безпринципно политическо противопоставяне, като че ли, отстъпва на по-качествен дебат в парламента", смята президентът. "Всички са различни с различни идеологии, но успяват да постигнат широко политическо съгласие. Това, което се случи днес ме прави оптимист и от гледна на точка на много по-важни решения, които тепърва ще трябва да се взимат, става дума за неотложни реформи в България, които отдавна са не добре работещи. След като днес успяха ще успеят и в други национално отговорни решения", заключи президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай