Горанов и Калфин обърнаха мача за дълга (ОБЗОР)

Горанов и Калфин обърнаха мача за дълга (ОБЗОР) | StandartNews.com

5 партии приеха заема, ДПС, АБВ и БДЦ подкрепиха кабинета, Фронтът се въздържа
Финансист №1 обеща да спести 2 млрд., вицепремиерът заплаши с оставка

След няколко дни совалки и скандали в коалицията и четири часа и половина дебат днес Народното събрание прие Договора за дилърство между България и четири банки за издаване на облигации. При гласуването предложението на кабинета срещна огромна подкрепа.

Пет партии направиха конституционно мнозинство от 161 гласа и ратифицираха на две четения договора за 8 млрд. евро дълг. Финансист номер 1 Владислав Горанов и вицепремиерът Ивайло Калфин обърнаха мача и успяха да убедят ДПС, АБВ и БДЦ, че парите са необходими за стабилността на страната. По време на петте часа ожесточени дебати и в почивките между тях трите партии промениха позициите си. "За" заема гласуваха 161 депутати от ГЕРБ, Реформаторите, ДПС, АБВ и БДЦ, 50 от БСП и "Атака" бяха "против", 12 патриоти се въздържаха. Ден по-рано ДПС и АБВ се обявиха срещу ратификацията, а Патриотите оставиха впечатлението, че ще я подкрепят. Пленарният ден обаче започна с ясното им заявление, че ще гласуват "въздържал се".

Със знаково изказване на Лютви Местан започнаха дебатите в пленарна зала.

"Защо не потърсихте диалог и с опозиционните партии? Защото осмислихте това решение като въпрос на изключително ваша компетентност и отговорност. Няма как да се съгласим с това, защото не вие ще върнете този дълг", обърна се председателят на ДПС към ГЕРБ и финансовия министър. Местан подчерта, че към ратификацията в продължение на 30 години "ще имат отношение може би 5, 6, 10 правителства". "Още не е късно да бъде подменен този грешен подход с единствено възможния за такива решения - подхода за търсене на съгласие между управляващи и опозиция. Добрата среда за взимане на подобно решение е гласът на съгласието, а не шумът на вувузелите", подчерта Местан. И предложи отлагане на гласуване с един ден, за да има възможност за още консултации.

Безпрецедентна 45-минутна реч направи ковчежникът Горанов. Той отново обясни, че свободните пари в резерва са само 500 милиона. И направи публично обещание: "Поемам ангажимент, че поне 2 млрд. лв. от този разчет, който сме направили, няма да се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг".

Декларацията му получи адмирации и стана основна стъпка към промяна на позициите. Владислав Горанов продължи до последния момент консултациите с парламентарните групи, за да отговаря на въпроси по ратификацията. Той обиколи стаите на Българския демократичен център и на ДПС, където се задържа за не повече от половин час.

От сутринта пък социалният министър Ивайло Калфин убеждаваше колегите си да подкрепят ратификацията. До обяд усилията му изглеждаха без успех. Но с изказване от трибуната, в което намекна за оставката си, Калфин вцепени депутатите от АБВ. И промени позицията им.

"Аз съм твърдо против намаляването на дефицита. Това направи г-н Дянков и голяма част от вас са протестирали срещу него", обърна се вицепремиерът към депутатите в зала. По думите му неприемането на новия дълг и зануляването на дефицита означава да бъдат намаление с 12% бюджетите на всички ведомства. "Социалната система няма да понесе това", отсече той, като посочи, че под въпрос остават социалните плащания като пенсии, детски и други. "АБВ имат своята автономия, но начинът, по който се обсъжда и се решава, действително поставя въпроса за това, доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера", обяви Ивайло Калфин, без да дава подробности за разговора. Единствен той от АБВ подкрепи ратификацията на дълга още миналата седмица. Тогава депутатите влязоха в лют спор и по предложение на Патриотите отложиха гласуването, защото нямали достатъчно информация за мотивите на вносителите. От този момент до гласуването Горанов проведе серия срещи с партньорите от коалицията, а днес и с ДПС и БДЦ.

Поименна проверка на кворума преди гласуването направи Цецка Цачева по искане на Волен Сидеров. Шефът на "Атака" бе притеснен да не би да има трикове с "падащ кворум". Но в залата бяха 213 души.

По предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова парламентът прие ратификацията и на второ четене. От БСП очаквано възразиха, тъй като имали предложения за промени между двете четения. Цачева обясни, че Народното събрание няма правомощия да променя параметрите на договор, сключен от друга институция - финансовото министерство. Въпреки това Манова заяви, че БСП ще сезира Конституционния съд.

Радан Кънев изненада парламента като гласува "против" на първия вот и "за" - на втория. Обясни, че давал знак на премиера "да не допуска маневри в мнозинството". На второ чете цялата група на Реформаторския блок подкрепи заема. Той бе окончателно приет със 159 гласа "за", 48 "против", 11 въздържали се.

Не можем да печатаме пари
Владислав Горанов, министър на финансите

Госпожо Манолова - не се обръщам с Мая, за да не решиш, че ти се подигравам, - не можем да печатаме пари, това само ти го можеш. Но аз днес пред депутатите поемам ангажимент поне 2 млрд. лв. от този разчет, който сме направили, няма да се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг. Нека тези политически партии, които повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховния орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формира по един начин - взимане на решения и носене на отговорност. Проведох много консултации и разбрах едно - много от партиите, които подкрепят правителството, не са получили достатъчно информация, което впоследствие е било преодоляно. Числото, което се иска като лимит за договора между България и банките посредници, е стряскащ, но ние сме преформатирали дебата от ежегодно планиране към дебат, близък до хоризонта, който по конституция носи едно правителство. Спомням си добре, че с г-жа Менда Стоянова многократно сме обсъждали стратегията на ГЕРБ и никога не сме си позволявали да критикуваме управлението и в деня на "белия автобус", и преди него. Вярвам в реформаторския капацитет на това управление. 16-те милиарда, които са рамково споразумение, не поемаме и лев дълг днес. Поет е 7 млрд. лева дълг със Закона за държавния бюджет.

Това не е подкрепа за ГЕРБ, а за стабилност
Бойко Борисов, премиер

Благодаря на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението за консултантски услуги при управлението на държавния дълг. Този акт не беше подкрепа към ГЕРБ и управляващите, а акт за стабилност на държавата. С днешната ратификация не поемаме и лев нов дълг. В същото време съм длъжен да напомня, че цяла година повтарях, че правителството на Орешарски вдига дефицита. След като сме приели да има дефицит, днес се налага всички да плащаме сметката. Държа всички да знаят, че правителството полага неимоверни усилия да събере повече пари и резултатите вече се виждат. Въпреки това дефицитът е 2,5 млрд. лв. Но аз вярвам в реформаторския капацитет на мнозинството. Приемам критиките, че може би в началото не комуникирахме по най-правилния начин ратификацията, заради това и отложихме с една седмица гласуването. Радвам се, че днес информационната неяснота беше преодоляна. Обществото очаква от нас стабилност и реформи, затова нека си свършим работата. Призовавам всички, когато става дума за национални приоритети, да надмогнем тесния партиен популизъм и да се държим отговорно.

Цонев: Ще следим реформите

ДПС е удовлетворено от заявката за правене на реформи, от намалената с 2 млрд. лв. сума и от обещанието за финансовата система да се търси стабилност и да се съберат парите от КТБ. Това заяви от трибуната Йордан Цонев от Движението, като така обоснова решението групата да подкрепи ратификацията. Той обаче предупреди, че ДПС ще следи внимателно за провеждането на реформи, ще следи как се изразходва дългът и дали се спазват лимитите на дефицита при приемането на държавния бюджет. Цонев посочи още, че новаторският подход за тригодишно управление на дълга ще даде прозрачност и предвидимост. Той обаче направи забележка на мнозинството и посочи липсата на консултации и политически дебат във властта и между нея и опозицията. "Смятаме, че лесната позиция бе да влезем в кожата на нашите опоненти, които през 2013 г. и 2014 г. крещяха отвън. Но трябва ли наистина да влезем в този дух? Когато се говори за дълг, националният интерес е да се остави този дълг да бъде приет при минимални разходи и при максимално добри за страната условия", каза Цонев. И допълни: "Те отвориха кутията на Пандора и сърбаха от тази чаша, от която ние сърбахме през 2013 г. Но в крайна сметка чашата я пие българският народ. Затова трябва да затворим тази страница".

Цачева спря боя в зала
Продадохте се, скочи Сидеров на патриотите. Перхидролено човече, отвърна му Касабов

На крачка от боя - и то в пленарната зала на парламента, бяха депутатите от "Атака" и Патриотичния фронт. Искрата тръгна от лична престрелка между Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Патриотичният фронт са готови "да продадат" подкрепата си за дълга срещу постове, обяви Сидеров. И намеква за шефско кресло в Агенция "Митници". "Шокиран съм, какво е това видение, изказвания за кокали, мръвки, сделки, далавери. Чувствам се като на магистрала сред ощетени магистралки", отговори му Симеонов. С което предизвика нова реплика от Сидеров: "Вие в голям парламентарист се превърнахте от провинциален олигарх и разпространител на гей порно". За да защити шефа си, към трибуната изхвърча Валентин Касабов от патриотите. Започна да вдига микрофоните, подчертавайки, че преди него е говорил "човек с нисък ръст", "перхидролено човече, което си избелва косата". Това взриви амазонките на Волен, които заедно с него се скупчиха пред трибуната, заплашвайки Касабов със саморазправа.
Грозната сцена се разигра пред очите на десетки ученици, дошли за откриването на изложба в парламента, посветена на 3 март. Децата проследиха парламентарното заседание от балкона за гости.

За да успокои залата, председателят Цецка Цачева обяви десетминутна почивка и помоли националната телевизия да изключи камерите, което моментално охлади страстите. До бой все пак не се стигна. Но искрите между някогашните съратници Сидеров и Симеонов продължиха до последната минута на заседанието.

БСП и "Атака" пак заедно на протест

БСП и "Атака" отново сляха протестите си срещу ратификацията на споразумението. Първи около сградата на Народното събрание около 200 симпатизанти на Волен Сидеров, събрани от цялата страна, издигнаха лозунги и знамена. Малко по-късно към тях се присъединиха и няколко десетки поддръжници на БСП. Пред демонстрантите излезе Мая Манолова от Столетницата и се закани да направи протести в цялата страна. По-късно пред тях застана и Волен Сидеров, който пресметна дълга на 27 млрд. лв., а не на 16, както пише в договора.

Към двете партии се присъединиха и протестиращи срещу дълга от "България без цензура", които се оказаха доста изненадани, когато избраниците им всъщност подкрепиха ратификацията. На недоволните граждани бе осигурен телевизор от "Атака", на който да гледат дебатите на живо. След края на гласуванията от БСП обявиха, че може да сезират Конституционния съд и призоваха президентът да наложи вето върху решението.

Радан гласува против и благодари на ДПС

Изненадващ вот "против" даде съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. "Остана съмнение, че сме били свидетели на маньовър за подмяна на парламентарното мнозинство. Множество изказвания от средите на ГЕРБ не криеха намерението чрез това гласуване Патриотичният фронт да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ. Видяхте, че те по един доста странен начин взеха завоя в последния момент, а патриотите не успяха", разясни Кънев. И допълни: "Този отрицателен вот беше, беше вот в подкрепа на амбицията на премиера Борисов да управлява България в продължение на 4 години с реформаторско мнозинство, изключващо предишните управляващи от редиците си, и с усилията и на правителството, и на мнозинството да наложи всички реформи, които са отразени в програмната декларация на правителството". В словото си от трибуната Радан Кънев поздрави и ДПС, "защото те са опозиция, имаха моралното и политическо право да са в хора на политическия популизъм, но не го направиха", каза той.

Правителството спря работа

Редовното заседание на Министерския съвет, което трябваше да се проведе днес, бе изненадващо отменено, за да може министрите да вземат участие в пленарното заседание на Народното събрание. От сградата на парламента отсъстваше единствено министър-председателят Бойко Борисов и вътрешният министър Веселин Вучков. В същото време в Президентството бяха отменени насрочените политически консултации с Реформаторския блок и ДПС.

Танчев хвърля оставка

Зам.-председателят на "България без цензура" Светлин Танчев хвърли оставка от ръководния пост в партията, съобщи ПИК. Тя идва в отговор на атака от страна на председателя на Контролния съвет на формацията Мария Календерска, която изрази несъгласие с позицията за подкрепянето на дълга. Тя също заяви, че ще подаде оставка, докато Танчев е зам.-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай