Плевнелиев към партиите: Не обещавайте всичко

Държавният глава зове за позитивна кампания

Плевнелиев към партиите: Не обещавайте всичко | StandartNews.com

София. Компроматите и черният ПР няма да впечатлят българските избиратели. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод откриването на кампанията за предсрочния вот. Държавният глава посъветва партиите да впечатлял хората с изпълними обещания и идеи, да чуят хората, да адресират проблемите им, поемайки ясни ангажименти и да работят за доверие.

Убеден съм, че народът ни е придобил специфична сетивност, която му позволява лесно да отсее популизма от реално изпълнимите ангажименти, подчерта Плевнелиев. Той призова по време на кампанията да се покаже и другото лице на политиката, тъй като от началото на прехода у нас тя се възприема като "мръсна работа".

В демократичния свят политиката дава възможност да се генерират добрите решения и създава правилата, по които се развива обществото, обясни държавният глава. Партиите да подкрепят усилията на ЦИК като знак, че подкрепят българската държавност, поиска още Плевнелиев. Политическите сили постигнаха добр консенсус с новия изборен кодекс и трябва да имат малко повече вяра в него. Така държавният глава коментира заканата на БСП да оттегли представители си от централната и районните избирателни комисии.

Този, който загуби вота да стисне ръката на спечелилия, поиска още Плевнелиев. Вече всички знаем, че политическите партии ще търсят удобното извинение, ще говорят за фалшификации, ще говорят за нередности, но вотът на гражданите не само ще бъде чут, но няма и да бъде подменен, допълни президентът. Той коментира и оставката на началника на кабинета си Цветлин Йовчев, като заяви, че в нея "няма нищо, което заслужава по-специално внимание". Научих това, което и вие - че има молба за отпуска и оставка. Много хора са работили, идвали и ще си отиват от президентската институция. Радвам се, че това се случи по един достоен начин, заяви Плевнелиев.

Чуйте хората, поемете ясни ангажименти. Работете за доверие. Не обещавайте всичко, а само това, което реално можете да сторите. Това е начинът да си върнете доверието, призова още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай