Събота,

Плевнелиев: Готов съм за промяна в Конституцията

От: Администратор -
1900
Плевнелиев: Готов съм за промяна в Конституцията
A
A
A

София. Обединим ли се и припознаем ли националните приоритети, аз съм готов да работя и за промяна в Конституцията, ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава. Това заяви президента Росен Плевнелиев на среща с президенти и председатели на Народното събрание в годините на прехода.

Чувството за несправедливост на прехода е сред темите, дебатирани на срещата. След срещата президентът Росен Плевнелиев посочи някои от основните теми, които са били дебатирани, и сред които е липсата на доверие в съдебната система. „Съдебната система има своята много важна роля, ако наистина ще се променя Конституцията, един от разделите, които трябва да се променя е свързан със съдебната система и начина, по който тя работи", обясни президентът.

По думите му, всеки един от българските държавници, е имал своите критични мигове и е трябвало да се покаже като добър балансьор, правили са грешки, но е важно в моментите важни за нацията да не бъркаме.

Корупцията, олигархията и монополите са пречки за пазарната икономика. Малките и средни предприятия са 99 процента, те са важните, а не една група влиятелни бизнесмени. Не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода, поясни президента.

Единствено Петър Стоянов от президентите от началото на прехода до днес присъства на срещата с президента Росен Плевнелиев.

Георги Първанов не присъства, тъй като има ангажимент в провинцията, а Жельо Желев е възпрепятстван по лични причини.
На срещата бяха и председателите на Народното събрание през годините. От председателите на Народни събрания присъстват Цецка Цачева, Александър Йорданов, Георги Пирински, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Йордан Соколов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички