Плевнелиев: България може да е вход на Бразилия към ЕС

Плевнелиев: България може да е вход на Бразилия към ЕС | StandartNews.com

"България може да бъде вход на Бразилия към Евросъюза, а Бразилия - вход на България към страните от Южна Америка", това заяви президентът Росен Плевнелиев в Бразилия, където разговаря с президента на страната Дилма Русеф, цитиран от Дарик.

"Искрено се надявам засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения. Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел, а членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество", каза още той, предават от пресцентъра на държавния глава.

С разговорите на двамата президенти започна официалното посещение на Плевнелиев във Федеративната република, което ще продължи до 3 февруари. Това е първото посещение на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка и втората среща на президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в рамките на осем месеца. Разговорът между двамата продължи близо час и половина.

"Моето първо посещение в Латинска Америка започва с Бразилия и това не е случайно. С избирането на Дилма Русеф за президент българо-бразилските отношения придобиха нова динамика. Българският и бразилският народ изпитват симпатия и близост и се гордеем с българските корени на президента Русеф", заяви държавният глава по време на съвместно изявление с президента на Бразилия.

Президентът определи разговорите като съдържателни. "Имаме силна политическа воля за разширяване на приятелските връзки. Бразилия заема първо място в търговията на България с Латинска Америка и е наш приоритетен и перспективен партньор в Латинска Америка", посочи Плевнелиев, който открои като перспективни области за сътрудничество информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието и производството на храни, образованието.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия. Подписването на Меморандума ще даде възможност български университети да участват в програмата на бразилското правителство "Наука без граници". Страната ни вече е представила кандидатурите на десет български висши училища за обмен на студенти и докторанти по бразилската програма.

България приветства също така влизането в сила на Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Бразилия. „Надяваме се това споразумение, заедно с подписаната днес Спогодба за социална сигурност, да доведат до задълбочаване на търговско-икономическите ни отношения", каза президентът. В скоро време ще започне работа и Смесената българо-бразилска междуправителствена икономическа комисия.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира Плевнелиев. България ще работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, допълни президентът. Държавният глава открои България като фактор на стабилност и развитие в Югоизточна Европа и покани бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

В Бразилия е втората по големина българската общност в Латинска Америка, която е естествен мост между двете страни, посочи още президентът и изказа благодарност за политиката на интеграция на Бразилия спрямо различните национални общности в страната. Президентът благодари също така за безценната подкрепа на бразилската държава за българската Антарктическа програма.

От своя страна Русеф посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес. Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока, заяви бразилският президент.

Русеф открои значението на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и сътрудничеството в Антарктика.

"Това посещение е изключително важно за мен в личен план. Както знаете, имам български корени", каза още президентът на Бразилия..

Плевнелиев беше удостоен от Русеф с най-високата степен на "Орден на Южния кръст", за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

В Бразилия Плевнелиев ще представи възможностите за инвестиции в България пред бизнеса в столицата Бразилия и в икономическия и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в двата бразилски мегаполиса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай