Плевнелиев: България има проблем с олигарсите

Плевнелиев: България има проблем с олигарсите | StandartNews.com

България има проблем с олигарсите. Това са бизнесмени, които нямат устойчив бизнес модел. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред бТВ.

Той допълни, че е посочил какви са методите за справяне . Кои са правилните стъпки да преборим олигархията – да се върнем към служебното правителство на Марин Райков, препоръча той.

Не съм част от нито един икономически кръг. Със своите действия през последните не само 3, а 6 годи доказах това, категоричен бе Плевнелиев.

Той подчерта не очаквайте президентът да каже, кои са икономическите кръгове, заяви Плевнелиев. Според него са важни институциите и институционалната култура, а не личностите.

Либерализацията на енергийния пазар също е възможност "да ни придвижи напред". Аз не само признавам, че има олигарси, но давам и предложения как да се справим. Не очаквайте от президента да посочва имена. Президентът е за това да се формират линии и решения, каза Плевнелиев.

Виждам сблъсък в парламента, но това е сблъсък на идеи. Там се вижда нова коалиционна култура. За мен това е ново начало – пред очите на народа там се роди нова коалиция, която си има програма и действа. Но очаквам да видя резултати, заяви Плевнелиев.

АБВ направи нещо, което аз приемам като много позитивно – въпреки че са леви, те подкрепиха едно решение за България, което не беше лесно, заяви президентът на въпрос дали ще има нестабилност, ако АБВ напусне властта. Плевнелиев оцени високо работата на вицепремиера Ивайло Калфин и посочи, че той си е поставил не лека задача.

Попитан дали ще се кандидатира за втори мандат и има ли такава амбиция, Плевнелиев заяви, че е страшно погрешно да се мисли във фактора време.

На въпрос дали е имало натиск върху него, държавния глава отговори:
„2013 – 2014 година беше истинска война с президента по всички фронтове, но не се поддавам на натиск. Стъпка по стъпка можем да стигнем далеч. Имам ценности, морал и спя спокойно с това, което правя", поясни той.
Запитан дали има стабилност във втория кабинет на Бойко Борисов и има ли преяждане с власт, Росен Плевнелиев изтъкна, че
когато си във властта не можеш да мислиш в рамките на консумираме. „Не съм във властта да консумирам. Властта е средство – какво искаш да постигнеш с нея, какви политики искаш да следваш, за да си полезен на народа", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай