Плевнелиев хвърли бомба! Какво му е казал Бойко Борисов

Апелът ми към Кирил Петков е да се смири поне малко, каза президентът /2012 - 2017 г./

Плевнелиев хвърли бомба! Какво му е казал Бойко Борисов | StandartNews.com

"Очаквах от Кирил Петков да излезе в Народното събрание (НС), да организира дебат, да каже защо в този геополитически момент е важно да заемем правилната позиция. Той по някакъв начин се скри и остави парламента да взима решение. Така даде инициативата на ГЕРБ, която се възползва максимално". Това каза президентът /2012 - 2017 г./ Росен Плевнелиев по отношение на вдигането на ветото на Република Северна Македония (РСМ) за започването на преговори за членство в ЕС. 

По думите му сега всичко е в ръцете на правителството.

"Радвам се, че хванахме последния вагон на последния влак. Особено благодаря на ГЕРБ и техния лидер, които успяха да вземат завоя в труден момент. Благодаря и на ДПС, и на ДБ, които в парламента изковаха решение, което е важно за България", каза още той в сутрешния блок на bTV.

"Бойко Борисов ми каза вчера, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ", хвърли бомба  Плевнелиев.

"Борисов e готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил за европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той си е създал. И той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор", добави той. 

Плевнелиев обясни, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица.

"Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген", добави Плевнелиев. 

"Ако искате да успеете, трябва да имате правилния план и правилния подход. Това важи и за Кирил Петков, който дори и да е имал добри намерения, катастрофира с много много лошо изпълнение. И на шестия месец от своя мандат той произведе всички възможни врагове, които някой в страната може да има, и допусна всички възможни грешки, които някой можеше да допусне. Така логично тази коалиция отива към своя край", заяви още Плевнелиев.

"Тази коалиция беше мъртвородена, тя беше създадена върху основата на омразата към един политически субект. Тя бе създадена като една невъзможна сватба между две системни и две несистемни, тоест популистки партии. И когато двете популистки партии се сбиха пред очите на нацията, всичко това се срути. Кирил Петков успя да се изпокара с българския бизнес, с българските общини, с цялата опозиция.

Много бих се радвал да видя един обективен отчет. Защото мисля, че много неща бяха разрушени. Строителните компании казаха, че обемът им е на 50 процента. Общините не видяха подкрепа за нищо. Къде е софийската голяма община и постоянните заплахи за 50 процента надолу от министъра на финансите.

Практически Кирил Петков не направи нищо, за да промени хода на историята. Последните три битки, които той водеше в Народното събрание, те бяха погрешни. Апелът ми към Кирил Петков е да се смири поне малко, да потърси мостове към опозицията. В крайна сметка не всеки, който е на различно мнение от вас, трябва да бъде обвиняван, че обслужва мафията", смята Плевнелиев.

Той бе попитан и за отношенията между управляващите и президента Румен Радев. "Ето една лоша преценка на Кирил Петков, за което аз многократно съм го предупреждавал. Той обяви Румен Радев за президент на почтените. Нали така беше? Те не извадиха собствен кандидат за президент, а казаха, че Румен Радев е на почтените.

Шест месеца по-късно го обявиха за страхливец и не знам си какво. Не им прави чест, че в политиката не можеш толкова лесно да променяш позицията си. И не може все някой друг да ти е виновен.

Дойде времето и Кирил, и Асен като отговорните фактори днес да понесат своята отговорност. Те не могат повече да бъдат нито министър-председател, нито министър на финансите.

Но ако се смирят и започнат да градят мостове, България може да тръгне към един позитивен сценарий. Или обратното - ако дадат цялата власт на този президент, който те наричаха президента на почтените, за мен той винаги е бил президента на популистите, русофилите, антиваксърите и на антисистемните в обществото, ние ще потънем в много тежък... Кирил Петков има по-нисък рейтинг от рейтинга на Жан Виденов", каза още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай