Пламен Орешарски отчете работата за първия месец

Пламен Орешарски отчете работата за първия месец  | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски отчете дейността на правителството извършена в първия месец на управление. „Обикновено кабинетите не се отчитат след първия месец. Обикновено го правят след 100 дни. Ние нямаме това време, а и критериите за оценка са по-високи, отколкото когато и да било в последните десетилетия",това заяви Пламен Орешарски в пленарна зала по време на парламентарния контрол.

„Първата задача бе недопускане на ново увеличение на цената на електрическата енергия и промяна в метода на ценообразуване. Беше гласуван Законът за енергетиката. Дава се възможност да се освободи износът на енергия, който досега бе блокиран, да се постигне достъпна цена за потребителите и да се стигне до стабилизация. Цената на електрическата енергия за крайните потребители няма да се увеличи", каза още той.

Орешарски каза, че се предвиждат промени в Закона за обществените поръчки за по-лесен достъп на по-малки фирми и повече обективност в търговете. „Проведохме работни срещи с работодателските организации, асоциации в сферата на туризма, ръководствата на двете синдикални централи, с НСОРБ, с неправителствени организации, за да обсъдим и набележим мерки за преодоляване на кризата", заяви министър-председателят.

„Една от задачите беше подкрепа на социално бедните. Една от мерките беше увеличаване на помощите за майки на деца от 1 до 2 години. Друга мярка бе финансово подпомагане на домакинствата с ученици, които предстои да бъдат първокласници. Кабинетът увеличи размера на еднократната целева помощ за тях за покриване на част от разходите им от 150 на 250 лева. Размерът на тази сума не бе изменян от 2008 г. Третата мярка, подкрепяща социалните мрежи, бе разширяване на системата за енергийно подпомагане и увеличаване на домакинствата, които да получават целеви помощи за отопление", подчерта Пламен Орешарски.

„Бе подготвен пакет от младежки инициативи за насърчаване на младежката заетост, разширяване на кръга работодатели, ползващи се от възможности на чиракуване, увеличаване на възможности за включване на млади хора до 29 години. Осигурено е финансиране за наемане на 1200 младежи", каза Орешарски.

Министър председателят разкри, че истинският размер на невъзстановяемото ДДС към средата на тази година възлиза на 776 милиона лева или три пъти повече от обичайното равнище. Той каза, че се разработват варианти за актуализиране на бюджета тази година.

„Основните аргументи не са свързани с намерение да разходваме повече, въпреки че състоянието на икономиката изисква това. Актуализацията е необходима, за да се въведе повече реализъм и да се изпълнят поети ангажименти.На фона на този размер невърнато ДДС бих искал да чуя предложението на критиците за актуализация на бюджета дали да задържим този размер така до края на годината и да не го върнем на фирмите, или да го сведем до обичайните размери. Жалко, че представителите на ГЕРБ не са в зала, за да кажат колко време не са плащали ДДС и да кажат откъде да взема тези 500 милиона лева", добави Пламен Орешарски.

Премиерът увери, че както той, така и колегите му от кабинета ясно чуват исканията на протестиращите – и тези от февруари, и тези сега. Той изрази надеждата, че протестиращите също ще се запознаят с този отчет. „Създадена е секция в сайта на Министерски съвет за предложени и мнения за подобряване на бизнес климата, възстановяване на държавността, социалните проблеми на хората", заяви Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай