Пишат закони срещу картелите

Пишат закони срещу картелите | StandartNews.com

Русе. Законите, които позволяват съществуването на картели при производителите на храни, ще бъдат променени. Това съобщи шефът на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова при посещение в Русе.

Предстоят промени и в други закони, които ще улеснят работата на фермерите и агробизнесмените, обяви тя. Едно от важните предложения е животновъдите да получават земя от държавния поземлен фонд без конкурс.

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет, и тези, които очакват средства от агроекологични мерки, ще получат парите си за 2013 г., каза още Бъчварова.

За това има заделен финансов ресурс, администрацията също е мобилизирана, за да се извършат навреме всички необходими проверки. Бъчварова отчете, че трети пореден месец има спад на цените на почти всички продоволствени стоки заради поевтиняването на пшеницата. Цената на хляба пък е функция на конкуренцията - където има повече фирми, като София и Пловдив, поевтиняването вече е факт, коментира шефът на земеделската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай