Петя Ставрева: България се нуждае от реформатори

Петя Ставрева: България се нуждае от реформатори | StandartNews.com

-Г-жо Ставрева, как оценявате кампанията на коалиция СДС досега?

- Ние стартирахме една различна кампания, с ясни послания и с директни срещи с хората по места. Днес нашите сънародници не искат шоупрограми и парадиране с ресурси, каквито могат да си позволят партиите, които окрадоха държавата. Те искат от първо лице да споделят проблемите, които ги вълнуват, и да чуят какъв е пътят за решаването им. Затова за мен тези срещи са изключително важни. Ние искаме да чуем хората, защото те са България.

- Какъв ангажимент към гражданите поема коалицията чрез своята програма?

- За реформаторска политика във всички сфери на обществото. Тя е свързана с повишаване на доходите, развитие на регионите, инвестиции в малките населени места, както и за реализирането на европейската перспектива за страната ни. Време е да станем част от икономическата карта на Европа, а не само от политическата. За да стане това, са необходими решения, които да насърчат дребния и средния бизнес, да подкрепят предприемачеството и да осигурят глътка въздух за малките фирми, които в момента изнемогват. Ние предлагаме разумна данъчна политика с облекчени процедури. Като коалиция СДС обявихме, че е важно да се запази плоският данък.  

Друг акцент е да насърчим развитието на малките населени места чрез регионални програми - като осигурим поминък и заетост със средства от еврофондовете и националния бюджет.

Гарант, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени, са личностите в нашите листи. Добри професионалисти, които не са се компрометирали през годините и не са опетнени от прехода.

- На избори всички партии обещават да направят много и все добри неща за държавата и за хората, а после нещата не се получават. Какво е сгрешено според вас?

- Няма универсална рецепта за успешното развитие на една държава. Но от хората, които държат държавното кормило, се очаква да предлагат успешни решения, да устояват на изкушения и натиск и да бъдат държавници, а не чиновници с високи заплати и бонуси към тях. Трябва завинаги да се разделим с политиката на принципа "проба-грешка".

От началото на членството ни в ЕС проблем е усвояването на европарите, които остават виртуални средства и мираж за повечето български граждани. Бюрокрацията и бумащината са тежки препятствия по пътя към финансите от ЕС. Административната реформа остава добро пожелание.

- Миналата седмица български производители обвиниха големите чужди търговски вериги в монопол. Първи за това преди няколко месеца алармирахте вие, от Обединени земеделци, и поискахте 50% родна продукция. Какво ще промени това?

- В момента съществува прекалено много спекула по веригата производител-преработвател-търговец, а сметката я плащаме всички ние, българските граждани. За да се прекъсне този порочен кръг, е необходима нова ценова политика - от производството до реализацията на продукцията. Тя трябва да е в интерес на производителите и потребителите, а не такава, която пълни джобовете на прекупвачите.

- Г-жо Ставрева, как ще коментирате скандала с подслушването, който се разрази с нова сила през седмицата?

- Полицейщината, подслушването и злоупотребата със СРС създават атмосфера на страх и противоречат на всички принципи на демокрацията.

Време е да паднат маските на задкулисните играчи. Страната ни се нуждае от реформаторско управление. Затова на 12 май разумният избор е номер 10. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай