Петров: Не пипайте плоския данък, той привлича инвеститори

Любен Петров, кандидат за депутат от СДС в 23 МИР София и в 14 МИР Перник

Петров: Не пипайте плоския данък, той привлича инвеститори | StandartNews.com

- Г-н Петров, защо СДС така категорично защити плоския данък? Дори БСП, която го въведе, се отказа от него.

- Държа да припомня, че СДС беше първата политическа сила, която заговори, че в България трябва да се въведе плоският данък. Животът потвърди нашата правота - той осигури по-висока събираемост, гарантира по-ясни и разбираеми процедури за данъкоплатците и съдейства за изваждане на сивата икономика на светло. Ще ви дам един пример. През 2007 г., когато действа тристепенна скала за облагане на доходите, са събрани 1,8 млрд. лв. През 2012 г. при 10% "плосък данък" постъпленията са 2,3 млрд. лв. Заговори се, че една от големите световни компании мести своите офиси от Кипър в България. Според мен основната причина е плоският данък у нас, затова той не трябва да се пипа. Не трябва да се изпада в популизъм и да се обещава сваляне на минималните осигурителни прагове или да се разбутват други работещи системи.

- Вече 24 години се борим с бюрокрацията и за опростяване на процедурите за бизнеса. Как може да стане това?

- В стремежа си да отговорим на европейските директиви ние непрекъснато променяме законите и правилата. Ако човек реши да стартира собствен бизнес тук, го чака голямо ходене по мъките. Предложението на СДС е тези тежки и тромави процедури да бъдат сведени до минимум. Когато един австриец реши да открие малък семеен хотел и заяви това в общината, на място го посещават група от различни специалисти, връчват му не голям брой документи и му дават три месеца да отговори на изискванията. След това го посещават отново, преглеждат на място всичко и му дават разрешително да работи. Не обикаля общини, агенции и министерства, не губи време с несвойствени за него занимания. Няма рекет на чиновници. Държавата и общините са в услуга на предприемачите, а не обратното, както е в България.

- Вече открито се говори, че големите чужди търговски вериги продават малко български стоки, бавят плащанията и водят до фалит дребните производители. Какъв трябва да е процентът родна продукция на щандовете им?

- За СДС е приоритет да се гарантира, че до 50% от продукцията ще е българска. Убеден съм, че ще намерим не задължителна, а насърчителна форма, която ще стимулира търговските вериги да купуват български стоки. Например срещу стимули от държавата да поемат ангажимент да продават наша продукция.

- Защо толкова години нямаме електронно правителство?

- Защото дълги години се саботираше умишлено от чиновници и дори от правителства. Пречка са и стандартите, и протоколите, с които работят отделните администрации. За мен електронното правителство трябва да бъде приоритет на следващия кабинет. С него ще можем да използваме новата електронна лична карта като електронен подпис, ще участваме в референдуми по интернет, ще гласуваме. Обсъждат се и 200 услуги за бизнеса, които ще се предлагат в мрежата. Ще работя всичко това да се случи бързо.

- От началото на прехода политиците сочеха добре подготвените кадри като условие за привличане на чужди инвеститори. С годините изгубихме това предимство. Липсата на достатъчно пари за обучение ли е причината?

- Да, чуждите инвестиции са важни за българската икономика, но ако искаме да се запазим като нация, трябва да инвестираме в образование. Ние разполагаме с отлично подготвени кадри и това личи от големия брой добре оценени и високо платени българи, които работят в чужбина. Казвам го с голямо съжаление, защото интелектът на страната изтича навън.
СДС предлага рязко повишаване на средствата, отпускани за образование - 6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тази година са заделени 2,9 млрд. лв., които са 3,6% от БВП.

- СДС настоява да се отмени минималната работна заплата и да се въведе минималното почасово заплащане. Не е ли едно и също?

- Минималната заплата е отживелица от комунизма. Според мен минималното почасово заплащане ще даде максимална гъвкавост и на бизнеса, и на трудещите се. Хората ще могат да работят на две и на три места определен брой часове. Работодателят ще може да наема служители за по час-два на ден. СДС дори предлага минималното почасово заплащане да е различно не само в отделните браншове, но дори и по региони. Едни са стандартите и доходите в София, други са те в Северозападна България. Това ще облекчи и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай