Петкова опроверга опашата лъжа за АЕЦ Козлодуй

Тя определи информацията, че правителството е получило пари за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ като фалшива новина

Петкова опроверга опашата лъжа за АЕЦ Козлодуй | StandartNews.com

Кабинетът на Бойко Борисов никога не се е съгласявал да затваря АЕЦ „Козлодуй“. Отпуснатите европейски пари в размер на 57 милиона евро са за извадените вече от експлоатация блокове на нашата ядрена централа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя определи информацията, че правителството е получило пари за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ като фалшива новина.

„Повод за днешния брифинг са появилите се през последните няколко дни фалшиви новини в някои медии, че на последния Съвет премиерът Борисов едва ли не се е съгласил да се изведе от експлоатация пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, т.е. да бъде затворена цялата централа, а не само блоковете от първи до четвърти. Това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина, която е свързана с един от нашите стратегически обекти“, каза тя.

Средствата, които са отпуснати, са свързани единствено само с извеждането от експлоатация на блоковете от първи до четвърти на АЕЦ „Козлодуй“. Финансирането се осъществява по целева програма на Европейския съюз за подпомагане извеждането от експлоатация в държави-членки на ЕС. В нашата програма да Литва, Словакия и България.

„Тези програми са предназначени за това да компенсират държавите-членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове преди да изтече техният полезен срок на експлоатация. Тези средства се предоставят единствено и само за извеждането от експлоатация от първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай