Петков "за" диалог с БСП

Петков "за" диалог с БСП | StandartNews.com

 Диалог с БСП е необходим, но в продължение на две години е отказван. Все още е рано да се товари с очаквания новият лидер на БСП Корнелия Нинова. Това стана ясно от думите на заместни-председателя на АБВ Румен Петков. 

В ефира на БНТ той заяви още, че  АБВ се стреми към активен диалог и с непревителствените организации, и с другите политически партии, за да намерят "силни и убедителни фигури за президент и вцепрезидент, които да покажат алтернатива".

Той подчерта, че 16-17 процента от състава на партията са хабилитирани лица и те излъчват воля да се води диалог. "АБВ е единствената политическа партия, която иска обществото да направи информиран избор какъв президент ни е необходим", допълни Петков.

"АБВ много добре разбира, че усещането за самодостатъчност е вредно в политиката и заради това много ясно, както и президентът Първанов подчерта - ще има равнопоставен диалог, за да се стигне до доброто на България. Никога не сме крили, че в отчетно изборната ни кампания двете най-коментирани фигури и системно правени предложения са на президента Първанов и вицепремиера Калфин", коментира Петков. 

Макар острата позиция на АБВ спрямо президента Росен Плевнелиев, Петков призна, че във ветото му за изборните правила има много резон. 

Ден след официалното оттегляне на АБВ от властта вторият в АБВ благодари на досегашните участници в изпълнителната власт, които са показали морал. "АБВ показа един урок с излизането "днес и веднага", а не с излизане само "по телевизията", изтъкна Петков. "Други формации твърдят, че са в опозиция, същевременно заместник министрите им са там, членове на кабинета са там, това отвращава хората, защото виждат двойния стандарт", направи паралел с други политически формации той.

Петков не подмина и големият успех за България, който донесе представянето на Поли Генова на "Евровизия". Въпреки 4-тото място за България, заместник-председателят на АБВ споделя вижданията на мнозина, че конкурсът не е бил особено честен.

"Искам да поздравя Поли Генова , защото това е подвиг. Но това, което стана на Евровизия, от една страна е обидно за културата и за ценностната система на Европа, от друга страна - Поли Генова показа, че българският дух има много мощ и заряд в себе си и трябва да се гордеем с него", каза Петков.

Бившият вътрешен министър подчерта, че е имало фаворизиране на представителката на Украйна. " И текстово, и музикално песента й може да бъде слушана някъде по коридорите, но чак пък да стигне до Евровизия е един лукс, който могат да си позволят хора без история и без бъдеще", сподели преценката си той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай