Събота,

Кирил Петков с три важни новини за бюджета

От: СТАНДАРТ -
786
Кирил Петков с три важни новини за бюджета
A
A
A

Три важни новини за бюджета за 2022 г. съобщи премиерът Кирил Петков, след като кабинетът одобри на онлайн заседание разчетите на държавната хазна, на Здравната каса и на ДОО. През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа, коментира Петков. Втората новина е, че  инвестициите от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от БВП. А третата - ниският дефицит.

ВИЖ ОЩЕ: Безплатни ясни и градини от април

„Дефицитът без COVID мерките ще е само 2,5%, а с мерките - 4,1%. Ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите на 5,8%. Това е безпрецедентно. 8.2% ще са капиталовите инвестиции. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим за тях 70 милиона лева. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и уточни, че мерките ще останат поне за следващите шест месеца.

По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по правилния начин.

„В момента водим разследване. Част от решенията им са предопределили до голяма степен скока на цените.В момента се води разследване. Част от техните решение, особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром” и какъв от азерския газ са предупредили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно разяснени и е възможно да повдигат обвинение.  Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме видяхме тези факти. В следващите няколко дни ще има повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. Фактите говоря. Бил е избрал скъпият доставчик, вместо да се вземи от евтиния ”, каза още той.

В сметките за ток за месец февруари ще бъдат отразени компенсациите за декември и за януари, съобщи още Кирил Петков.

„Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия ПР с реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин”, каза още Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички