Петков с голяма новина за тока! Решението

Какво съобщи съпредсдедателят на ПП

Петков с голяма новина за тока! Решението | StandartNews.com

Ние знаем, че този вот няма как да бъде успешен. Знаем, че беше използван за предизборна кампания", това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков, коментирайки предстоящия вот на недоверие на кабинета.

"Когато нямаш добри програми за градовете, как да се развиват по-добре, не можеш да говориш за бъдещи решения, се фокусираш върху страха и омразата", добави той. 

"Всеки народен представител трябва да си поеме отговорността. Първата отговорност е да присъстваш, втората е да гласуваш по съвест.

От тази гледна точка, всеки един си носи отговорността и не мога да предопределям техните решения", каза Петков.

Направихме неща, които изглеждаха невъзможни - антикорупционния закон, разследването на главния прокурор, енергийните реформи. Закона за домашното насилие. нещо, което не се случаи в предишните парламенти", подчерта Петков. 

На съпредседателят на "Промяната" се наложи да защитава правилността на политиката на правителството на фона на протестите на енергетиците. 

"Тези хора, наистина са ядосани, но те не са ядосани от сега, те са ядосани от последните 30 години. Дори днес в част от мотивите на вота бяха преплетени неща, като АЕЦ "Белене", като нефтопровода "Бургас-Александропулис", неща, които са от миналото. А правителството е от 128 дни", отбеляза той.

Правителството е готово да работи с хората и профсъюзите, за да го направи по най-добрия начин за хората. Ние вече имаме споразумение с част от профсъюзите и енергетиците и изпратихме вече документ към Брюксел, който казва, че до 2038 година няма да има административно затваряне", обясни Петков. 

"Това, което казваме, всъщност, е , че държавата няма да затваря административно никакви мощности. Също казваме, че е неизбежно с новите технологии, зелените енергоизточници, че цените на тока не могат да подържат част от централите, въглищните централи, в този сектор.

Цената може би в следващите години ще бъде по-ниска от тази, на която въглищните централи могат да продават на печалба.

Важното нещо е, ние да резервираме едни мощности, които да запазват критичната инфраструктура на България, за да сме сигурни, че ще има ток в най-студените зимни нощи. От друга страна да имаме всичките средства, с които ще помогнем на хората да продължат  напред въпреки модернизациите в сектора", продължи Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай