Четвъртък,

Петков разкри тънките сметки на "Газпром"

От: СТАНДАРТ -
3863
Петков разкри тънките сметки на "Газпром"
A
A
A

Премиерът Кирил Петков разкри тънките сметки на "Газпром" и игрите на руската компания с цените на синьото гориво. Петков направи това в изявление пред медиите след срещата си в Рим с италианския премиер Марио Драги. „Говорихме по темата „Газпром” и газ. Обединихме се около две неща. Едното е, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и „Газпром” да дават различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите теми на следващото събиране на лидерите в Европа”, заяви Петков.

По думите му италианският премиер е заявил подкрепа и поздравления за твърдата българска позиция относно плащането на руския газ.

„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви. Той много ни поздрави за това, че сме били абсолютни лидери, не сме се огънали и че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, каза Петков. И уточни, че някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че са имали открити сметки и в рубли.

"При нас имаше абсолютен риск при смяната от евро в рубли. На доста от страните, до колкото разбирам, е предложено това, че самото плащане в евро достатъчно и не трябва да се притесняват за превалутиране. Явно има различни условия и докато ние не се обединим и не обсъдим този проблем има опасност да ни играят отделните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия ЕС”, каза още Петков.

Той беше категоричен, че по темата трябва да има единна позиция и еднакви условия.

"Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това, че Италия изпраща над 800 човека от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, отчете Петков.

„Обединихме се и около това, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, заяви Кирил Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички