Понеделник,

Петков обяви война на шофьорите с наркотици

От: Агенция Стандарт -
1453
Петков обяви война на шофьорите с наркотици
A
A
A

Правителството обявява война на всички рецидивисти зад волана. Това заяви в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков на извънредна пресконференция за мерките и действията на властта във връзка с безопасността на движението по пътищата. Повод стана жестоката катастрофа от вторник вечерта, при която загинаха две млади жени в София.

"От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на шофирането под въздействие на наркотични вещества и алкохол. Никой не трябва да е над закона", категоричен е премиерът.

В пресконференцията участваха още Бойко Рашков, главният секретар на МВР Петко Тодоров и директорът на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев по повод на тежката катастрофа, случила се преди ден в София.

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че полицейска служителка е съдействала на обвиняемия Георги Семерджиев след произшествието.

"Тя има отношения с него, какви са точно предстои да се изясни в хода на разследването. Там (в колата на Семерджиев - б.р) са открити такива предмети, които са атрибти на полицаите - синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се ползват единствено от полицаите."

Рашков заяви, че очаква данни и за друга свидетелка, която в момента е на разпит и вероятно ще потвърди информацията.

"Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответните изводи и се докаже неспособност за изпълнение на полицейски задължения, аз ще направя всичко възможно като министър да се разделя с тези служители."

"Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР. Включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат", заяви той.

Рашков съобщи още, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и до ден днешен е управлявал различни МПС. Органите на МВР са предприемали десетки действия по предишни провинения на Семерджиев. Пращани са и преписки до прокуратурата, но обвинението ги е връщало с указания за налагане само на административни глоби.

"Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години Георги Семерджиев е имал чудесна възможност след като му е отнето свидетелството за управление, той да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, откъдето пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин", каза Бойко Рашков.

Вътрешният министър е разпоредил Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки по всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и дали съответно служителите на МВР са си свършили работата.

"Георги Семерджиев действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение", заяви още Бойко Рашков, предаде БНТ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички