Петков обяви война на шофьорите с наркотици

Извънредна пресконференция за мерките и действията на властта във връзка

Петков обяви война на шофьорите с наркотици | StandartNews.com

Правителството обявява война на всички рецидивисти зад волана. Това заяви в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков на извънредна пресконференция за мерките и действията на властта във връзка с безопасността на движението по пътищата. Повод стана жестоката катастрофа от вторник вечерта, при която загинаха две млади жени в София.

"От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на шофирането под въздействие на наркотични вещества и алкохол. Никой не трябва да е над закона", категоричен е премиерът.

В пресконференцията участваха още Бойко Рашков, главният секретар на МВР Петко Тодоров и директорът на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев по повод на тежката катастрофа, случила се преди ден в София.

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че полицейска служителка е съдействала на обвиняемия Георги Семерджиев след произшествието.

"Тя има отношения с него, какви са точно предстои да се изясни в хода на разследването. Там (в колата на Семерджиев - б.р) са открити такива предмети, които са атрибти на полицаите - синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се ползват единствено от полицаите."

Рашков заяви, че очаква данни и за друга свидетелка, която в момента е на разпит и вероятно ще потвърди информацията.

"Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответните изводи и се докаже неспособност за изпълнение на полицейски задължения, аз ще направя всичко възможно като министър да се разделя с тези служители."

"Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР. Включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат", заяви той.

Рашков съобщи още, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и до ден днешен е управлявал различни МПС. Органите на МВР са предприемали десетки действия по предишни провинения на Семерджиев. Пращани са и преписки до прокуратурата, но обвинението ги е връщало с указания за налагане само на административни глоби.

"Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години Георги Семерджиев е имал чудесна възможност след като му е отнето свидетелството за управление, той да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, откъдето пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин", каза Бойко Рашков.

Вътрешният министър е разпоредил Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки по всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и дали съответно служителите на МВР са си свършили работата.

"Георги Семерджиев действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение", заяви още Бойко Рашков, предаде БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай