Вторник,

Петков обяви уникалните мерки за най-уязвимите от инфлацията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
6808
Петков обяви уникалните мерки за най-уязвимите от инфлацията
A
A
A

Заставаме пред вас като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията", заяви премиерът Кирил Петков при представянето на мерките, които управляващата коалиция е договорила за намаляване на ефекта от поскъпването на електроенергията и цените на горивата, както и за преодоляване на трудностите от инфлацията.

Премиерът коментира критиките на икономисти, че предложените мерки ще увеличат инфлацията.

"Инфлацията не е българска, а световна. Когато инфлацията е привнесена отвън, държавата трябва да помогне там, където може да намали цените на горивата за крайните потребители, и да намали държавното оскъпяване на част от енергийните източници. Там държавата трябва да помогне, защото това ще се отрази на цялостната инфлация. Освен това фокусираме безпрецедентен пакет в подкрепа на най-уязвимите, така че ръстът на доходите им да изпревари инфлацията", каза Петков.

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че мерките имат три цели - най-уязвимите в кризите хора - младите семейства с деца, пенсионерите и работещите бедни; спасяване на икономиката и решения, насочени в помощ на всички граждани - като 0% ДДС за хляба.

"Пред нас стои най-важното - в следващите седмици да превърнем този план в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата за икономиката и тази грижа да достигне изцяло до тях", обясни Нинова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи пакета от мерки като балансиран и като "практично решение".

"Най-важни са хората в един такъв момент - българските граждани, защото те са нашия работодател. Опитахме се максимално да постигнем баланс по пакета, който трябва бързо да достигне до гражданите, които имат най-голяма нужда, защото предишното управление ни остави тежко наследство", припомни Балабанов.

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че мерките гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация.

"Мерките са правилно насочени - увеличават доходите на пенсионерите и най-уязвимите и изключват тези, които нямат нужда от тях - като това, че премиум горивата няма да бъдат субсидирани с 25 ст. на литър", посочи Панев.

Ето какво предвижда пакетът от мерки:

- Увеличение на пенсии: пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер. Така за година и половина минималната пенсия ще се увеличи с 55% и ще стане 467лв., посочват от МС. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

- Компенсации заради високите цени на горивата: всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

- Диференцирано ДДС: за срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. В срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

- Без акциз за някои енергоносители: освобождава се от акциз електроенергията, природен газ, метан.

- Подкрепа на семействата с деца: като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

- Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС: от 50 000 лв. на 100 000 лв.

- Облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия: целта е компенсиране на небитовите потребители.

- Електронни ваучери за работещите: общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.

- Намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

- Препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички