Петков, Иванов и Борисов обещаха бюджет. Иначе - правителството пада

Постигнато е съгласие по един от спорните въпроси от бюджетната комисия вчера

Петков, Иванов и Борисов обещаха бюджет. Иначе - правителството пада | StandartNews.com

Съгласие е постигнато за приемане на бюджета, обявиха пред репортери в парламента Кирил Петков, Бойко Борисов и Христо Иванов.

"Имаме разбирателство за бюджета. На лидерска среща се разбрахме, че казусите по бюджета ще бъдат решени и че България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани", заяви Петков.

Иванов посочи, че е постигнато съгласие по един от спорните въпроси от бюджетната комисия вчера - електронните плащания да бъдат единствено към фирмите с над 100 служители.

Според Бойко Борисов ако не бъде приет внесеният от финансовия министър Асен Василев бюджет, правителството пада.

"Затова си поставихме цел - по-добре ли е за България, ако падне правителството или да се опитаме да направим компромис в името на доброто? Колегите се съгласиха за касовите бележки на ресторантите и електронното плащане да бъде за фирми с над сто човека", обясни Борисов.

"Мнозинството се консолидира около решение относно приходните мерки в бюджета, които вчера на комисия бяха поставени под съмнение. Промяната ще бъде свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Досега идеята беше да бъдат за фирми с над 50 души персонал. Сега компромисът, който се постигна, бе да бъдат над 100 души. Останалите мерки ще бъдат подкрепени. Най-важното е, че ще има бюджет", заяви от своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Затова си поставихме като цел – първо, това по-добро ли е за България, или да се опитаме да направим пак компромис в името на по-доброто. Отстъпих за доста неща, за които сме говорили. Колегите се съгласиха с някои неща – за касовите бележки на ресторантите. Електронното плащане да бъде за фирми над 100 души. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път и др. За да отидем на по-голямата цел – еврозоната, и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат", каза още Борисов.

„Съгласихме се, че таванът за цените на тока за бизнеса остава 200 лв. Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната. Сега ще влезем в зала и групите ни ще подкрепят този бюджет“, допълни Петков.

„Голямата цел е да има редовно правителство и да се случат всички големи цели за България. Освен Шенген и еврозона имаме и много други. Благодаря, че слагаме по-важното отпред“, допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай