Петков грозно спъна Вежди. Завера на Кирил и Асен

Промяната предизвика нов скандал в НС

Петков грозно спъна Вежди. Завера на Кирил и Асен | StandartNews.com

Кирил Петков грозно спъна процедурата по избор на председател на НС. След като 4 партии се обединиха зад кандидатурата на Вежди Рашидов и Корнелия Нинова изложи общата позиция на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", Петков поиска почивка.

Това стана само 5 минути, след като депутатите се върнаха от едночасова почивка, в която имаше председателски съвет и на него бе постигнато мнозинство за името на Рашидов.

Предложението възмути партиите, които вече бяха постигнали съгласие и те шумно се противопоставиха. Тъй като парламентът още не се е конституирал, на практика няма обявени групи и решение за работа по правилник.

Наложи се Йордан Цонев да обясни, че не може да се иска почивка от името на групи, защото групи на практика още няма.

Асен Василев излезе на трибуната да обяснява, че 15 минути не са критични и да настоява за почивка. Залата обаче не прие думите му.

ПП не могат да приемат, че са в изолация и саботират парламента, коментираха депутати.

"Продължаваме промяната" иска почивка, за да убеди Демократична България да излъчи кандидат, да се опитат да привлекат отново БСП и да направят ново мнозинство, което да е тяхното, разкриха още народни представители.

Ние бяхме уговаряни от ПП на последния председателски съвет да издигнем кандидатура, но тъй като това не се подкрепи от мнозинството, не го направихме. Новоформиралото се мнозинство много бързо излезе от добрия тон, каза Христо Иванов.

Искате да заклеймите новото мнозинство, това бон тон ли е. Постигнато е съгласие и изведнъж - почивка, отговори Йордан Цонев. И каза: трябва да видите колко крехък е бон тонът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай