Петков доволен: ЕК ни вижда като страна лидер

Българската държава не може безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване на бежанците в България, каза премиерът

Петков доволен: ЕК ни вижда като страна лидер | StandartNews.com

Радвам се, че шестият пакет със санкции ще мине и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат.

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

„Ще има дерогация за използване на руски петрол специално за нас до края на 2024 г., което ни поставя в много добра позиция. Благодарим на партньорите ни, че се съгласиха на това. Дава ни възможност рафинерията ни да бъде оправена така, че да може да работи с друг петрол. „Лукойл“ трябва да плаща на „Литаско“, което е швейцарска фирма. За разлика от случая с „Газпром“, няма тема за рубли. Въпросът за нас беше, че българската рафинерия работи с руски петрол. Затова тази дерогация беше жизнено важна за нас“, допълни той.

Петков подчерта, че Путин не е спрял специално газа на Полша и България. „Той продължава да използва механизма с рубли да спира газа на отделните страни-членки. Всички европейски страни, които застанаха на твърдата позиция, че договорът е по-важен от всичко друго, действията на Русия са същите, каквито бяха към нас. Виждаме Холандия, Дания“, даде пример министър-председателят.Кирил

Петков постави добра оценка на справянето на страната ни с настаняването на украинските бежанци. „За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в по-нормални рамки. Все пак те са бежанци. Българската държава не може безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Уверен съм от вицепремиера Константинова, че условията са добри. Нормални условия, просто не са в хотелите“, обясни той.

Премиерът успокои, че България не е заплашена от продоволствена криза. „Ние сме в една от най-добрите позиции в Европа, защото сме голям износител на зърно. Повечето страни нямат този лукс. Очаква се тази година да имаме 7 милиона тона, а консумацията ни е 2. Ние ще бъдем решение на глобалния въпрос. Пристанище „Варна“ може да бъде едно от решенията. Заставаме на ключови позиция в Европейския съвет. Все повече ни виждат като страна, която е лидер“, коментира Кирил Петков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай