Вторник,

Петков чете решението за Северна Македония

От: Рачо Рачев, сн. БТА -
10006
Петков чете решението за Северна Македония
A
A
A

Предлагам на Министерския съвет да вземе решение във връзка с Република Северна Македония, съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на кабинета.

Той изчете предложението, което днес ще бъде гласувано в Министерския съвет и обобщи: "Да бъде ясно, че всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в НС и да не се дава съгласие, докато се обсъжда там. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор."

"По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители", допълни той. "С това този дебат кой какво може да направи би трябвало да приключи", завърши премиерът.  

Решението на правителството, което в момента обсъжда кабинетът, се състои от две точки:

- Всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава – членка или от ЕК, свързано с одобряване на начало на преговорите за членство на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или на заседание на Комитета на постоянните представители или на съвета Общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика в Народното събрание.

- Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и Съвета "Общи въпроси" да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им от Народното събрание, а при отхвърляне от Народното събрание, да изразят отрицателна позиция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички