Сряда,

Петков чака обвинения заради "Булгаргаз"

От: СТАНДАРТ -
180
Петков чака обвинения заради "Булгаргаз"
A
A
A

Обвинения срещу старото ръководство на "Булгаргаз" очаква премиерът Кирил Петков.

„Очевиден конфликт на интереси“ за сметка на българските потребители е имало в „Булгаргаз“ и това е причината ръководството на компанията да бъде сменено, обясни на брифинг Петков.

„В момента водим разследване и ние сме сигурни до голяма степен, че част от решенията, които те са взели, резултират до високите цени на газа и 30% повишение, което беше предложено на КЕВР. Трябва ясно да се каже част от техните решения – особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром“ и какъв процент идва от азерския газ са предупредили голяма част от скока на цените. Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения“, заяви премиерът.

По думите му е бил избран „скъпият доставчик“, вместо да се оптимизират възможностите на „евтиния доставчик“, „особено когато имаме сега потвърждение, че доставката на азерски газ спокойно може да мине през „Неа Месемврия“, което е другата връзка на България“. Това е станало когато ръководството на "Булгаргаз" е заявило на азерската страна, че няма възможност да получава синьото гориво.

„Има доста дълга поредица от събития, свързани с начина на управление на ресурсите вътре в самото дружество. Имам предвид както дългосрочните договори, така и управлението на хранилището в Чирен. Има ясно нежелание да се следва политиката, която енергийният и водния регулатор има в сектор „Електроенергия“, именно регулиран и свободен пазар, въпреки че има такава възможност текущо. И това е меко казано странно, особено на фона на изключително тежката ценова криза в сектора“, отбеляза и енергийният министър Александър Николов.

"От моя гледна точка просто са взети безумни решения по безумен начин с резултат, че всички български потребители трябва да плащат по висока цена на газ, а опозицията, вместо да влезе в детайли, се опитва през общи политически приказки да прехвърли отговорността на чисто новото правителство, което в момента работим от сутрин до вечер да ги решим тези проблеми", допълни Петков.

Новият борд на „Булгаргаз“ е временен и титулярите ще бъдат избрани след „публични конкурси“, подчерта министър-председателят.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички