Петков: Банките се страхуват да дават кредити в туризма

Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя, казва икономическият министър

Петков: Банките се страхуват да дават кредити в туризма | StandartNews.com

Ние трябва в момента за всеки нов харч да вземем средства отнякъде другаде. В момента бизнесът се нуждае от много средства за възстановяване, бизнесите трябва да започнат да работят, за което трябват средства. Търговските банки имат високи нива на ликвидност, но се страхуват да ги дават в сектора на туризма, например, защото е рисков заради пандемията и не се знае колко туристи ще има този сезон. Те предпочитат да ги държат, отколкото да ги раздават на най-рисковите си клиенти.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният икономически министър Кирил Петков.

,,Когато бизнесите са отворени, трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, освен ако не си в някаква нишова ситуация. Но като цяло не е хубаво да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени мита, че държавата дава. Не, държавата първо взима – НАП, "Митници"... това са пари от бизнеса, които са качени на ниво държава и после се разпределят по различните пера. Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя'', обясни той и уточни, че мярката 60/40 е била запазена, макар и в лимитиран вариант, за да има "глътка живот за малките бизнеси".

На въпрос относно ситуацията в Българската банка за развитие министър Петков обяви, че считано от петък банката работи с нов Устав, който не ѝ позволява да отпуска повече кредити от порядъка на 100 милиона.

Той призова хората и обществото да следят този Устав, когато вече не е министър, за да не бъде отменен.

,,Битката за ББР е почти завършена и очаквам банката да заработи само за малкия и средния бизнес, както би трябвало да бъде'', посочи той.

Българската държава ще направи всичко възможно, за да не пострада българската икономика покрай закона "Магнитски", каза министърът.

В заключение той разкри как България може да стане богата страна до пет години.Това зависи от две неща. Първо, колко добре се използват държавните средства и действително да се приложат в конкурентноспособност и иновации. Ако държавният бюджет се изразходва по правилен начин, България ще е богата до пет години. Разбира се, трябва задължинелно да премахнем и корупцията. И второто условие е да борим за експортните ни пазари, завърши министър Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай