Пет стотачки за тракториста на Дянков

Пет стотачки за тракториста на Дянков  | StandartNews.com

София. 500 лв. заплата взимал трактористът в ловното стопанство "Кричим", съобщи "Марица". Само преди ден стана ясно, че по времето на Симеон Дянков в бившата царска резиденция на щат били назначени още камериерка, дивечовъд, цветопроизводител, лесовъд и др. Тракторист на трудов договор там е имало и преди дворецът да премине за стопанисване към Министерство на финансите, твърдят запознати.

Същото се отнасяло и за останалите длъжности, за които финансист номер 1 на страната Петър Чобанов обяви преди дни, че са били назначени към финансовото ведомство без конкурс. Според запознати става дума за преназначения, които са направени, след като дворецът премина от НСО в ръцете на управляваното от Дянков министерство. Това се случи през юли м.г., когато Върховният съд лиши Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза от претенциите им да си вземат "Кричим".

Дворецът е построен от цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизма комплексът е национализиран и се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Там са нощували най-важните гости от чужбина - Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

Издръжката на резиденцията струва около 700 хил. лв. годишно.

Градският парламент на Стамболийски пък може да се премести в двореца и съветниците да провеждат сесиите си там. Запознати твърдят, че червената съветничка Елисавета Динова може да поеме управлението на резиденцията, съобщи "Марица". Тя беше два мандата кмет на близкото село Куртово Конаре, в момента се занимава със земеделие. Червената съветничка нито потвърди, нито отрече новината вчера.

Тя обясни, че все още не е встъпила в длъжност, и ако това се случи, ще са й нужни поне 1-2 седмици, за да се запознае със състоянието. "Ако колежката ни Динова стане управител, ще е гордост за целия общински съвет. Отдавна исках да проведем изнесена сесия, даже обмисляхме първо да е в едно родопско село, но това така и не се случи. Сега резиденцията ще е прекрасно място, за да сплотим местния парламент", коментира председателят на ОбС-Стамболийски Никола Дочев (ГЕРБ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай