Пеканов каза коя е най-важната работа на депутатите и призова да я свършат

Служебният кабинет има ограничения във времето и правомощията, припомни вицепремиерът

Пеканов каза коя е най-важната работа на депутатите и призова да я свършат | StandartNews.com

Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат разгледани от парламента. Не мога да кажа колко бързо ще бъдат приети, но ако някои от тях се забавят, ще се наложи някои от инвестиционните проекти да започнат преди тези законодателни промени да бъдат приети. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в рамките на парламентарния блицконтрол, предаде БТА.

Националният план за възстановяване и устойчивост е един комплексен голям документ, който съдържа редица реформи и проекти, каза Пеканов и припомни, че той бе окончателно приет едва през май тази година. В момента е в ход работата по отношение на второто плащане по Плана.

Сега се намираме в ключовия момент на изпълнение, когато трябва да бъдат финализирани процесите и трябва да наваксаме евентуални изоставания, каза Пеканов.

По отношение на енергийната ефективност Пеканов каза, че най-добрият възможен вариант е първо да бъдат приети подобренията в съответните закони като Закона за управление на етажната собственост, който беше одобрен от Министерския съвет и съответно ще бъде входиран в Народното събрание. Разбира се, че най-добре би било този закон да бъде приет от парламента и едва след това да започне кандидатстването, така че да се вземат предвид всички промени, направени в Закона за управление на етажната собственост, така че всички проекти за енергийна ефективност да се реализират по най-добрия начин, заяви Пеканов.

Той отбеляза, че служебният кабинет има ограничения във времето и правомощията. Към момента резки промени по Плана няма възможност да се правят, защото те не могат да се случат за няколко седмици. Това са дълги преговори със службите на ЕК, допълни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай