Пеевски: ДПС няма да номинира министри при ротацията

Така депутатът от ДПС отговори на Борисов

Пеевски: ДПС няма да номинира министри при ротацията | StandartNews.com

ДПС няма да номинира министри при ротацията на кабинета. Това заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов видя министри на ДПС

Не желаем да имаме номинации за министри, няма да участваме в това, категоричен бе Пеевски. Той призова да се коментират темите от дневния ред на обществото.

Ако Тодор Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага, коментира Пеевски в отговор на журналистически въпрос по повод изказване на министъра на отбраната, в което той призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори, за да не се изпуснат срокове.

Тодор Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе предложение, комисиите да го разгледат, това е законовият ред и да прецени парламентът. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод, категоричен бе Пеевски.

Той посочи, че народните представители могат да искат оставки. „Можем да изискваме, защото ние сме ги назначили. Аз съм си дал вота за този кабинет и мога да го поискам от името на нашата парламентарна група”, коментира Пеевски.

Ясно е, че винаги има недоволни, когато се правят реформи в полза на хората. Ние смятаме, че сме направили най-добрия проект за промени в Конституцията, каза още народният представител от ДПС по повод измененията в основния закон, които днес се гледат в пленарна зала.

За главния прокурор ще остане само един 5-годишен мандат, това ще бъде направено между първо и второ четене. Това е нашето изискване, за да подкрепим промените в Конституцията. Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим проекта, заяви Делян Пеевски.

Попитан за 24 май като национален празник, той коментира: „Казах ви, че това не може да се случи при положение, че ГЕРБ се оттеглиха от това предложение. Ние не можем с ПП да го направим и ще стане това, което ГЕРБ иска”.

Днес дори не приемаме Конституцията на първо четене, защото нямаме 180 гласа за бързата процедура. Днес, като не успеем да я приемем на първо четене, започва да тече двумесечният срок. На 6 декември ще направим реалното първо четене, на 13-и - комисия, на 14-и - второ четене и на 15-и декември трето четене, обясни процедурата Делян Пеевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай