Пъзелът на властта! Ясно е кой взема двата най-важни поста в кабинета

В момента се уточняват детайлите, каза доц. Стойчо Стойчев

Пъзелът на властта! Ясно е кой взема двата най-важни поста в кабинета | StandartNews.com

Политолог подреди пъзела на властта и обяви къде най-логично ще отидат най-важните постове в кабинета. ГЕРБ ще запази Външно министерство, а „Промяната” – Асен Василев като финансов министър, заяви доц. Стойчо Стойчев.

Дългите преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС означава, че са постигнали принципна договорка и сега вече уточняват детайлите по тази договорка, каза Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в интервю пред БНР.

Според него най-възможният сценарий е НС да формира парламентарно мнозинството с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и да бъде излъчен кабинет с министър председател Мария Габриел с първи мандат.

"И това управление да има много повече вид на коалиция, стъпила на широко споразумение, което в детайли да разписва процедури и решения и което да даде някакъв механизъм на това мнозинство, за реализиране на политически приоритети и намерения", каза Стойчев.

И обясни: "Очевидно тези неща ще бъдат доста подробно разписани в някакъв документ. Очевидно и двете страни не са доволни от отношението си при липса на документ. ПП-ДБ предложиха меморандум и ГЕРБ им предложиха споразумение. Общото е, че и двете страни са се убедили, че трябва да има писмена и документирана основа, върху която да стъпят и двете страни”.

Всъщност конкретните цели и задачи на кабинета трябва да са разписани, но е важен механизмът, по който ще се взимат решенията.  Писаният документ трябва да се фокусира върху механизмите, по които се взимат решенията, коментира политологът.

Според него в новия кабинет ще има "по-значими промени": Кабинетът "Габриел" ще стъпи на нови принципи и това ще ограничи влиянието на ДПС, особено, ако се разпише управляващото мнозинство да не търси друга подкрепа.

Стойчев прогнозира, че ГЕРБ ще си запази външно министерство, но и ПП-ДБ ще си запазят Асен Василев като финансов министър.

"Каквото и да се реши управляващото мнозинство ще трябва излезе с декларация, но не от преговарящите екипи, а от парламентарните групи, в което да се ангажират, че ще подкрепят правителството.

Това ще постави ясна граница колко и откъде ще е допълнителната електорална подкрепа и дали ще се търси, защото подкрепата има цена", каза Стойчо Стойчев.

И допълни: Ако нямаше поле за съгласие и се отива на избори, да бяхме научили досега. Щом е толкова дълго значи са се разбрали по принципните въпроси. Преодолели са варианта за избори и в момента се разписват конкретни ангажименти на страните една към друга.

Стойчо Стойчев е убеден, че към момента "малко е вероятна друга конфигурация в НС".

Политологът коментира и темата с мигрантите. "Ясно е, че при наличието на предстоящи евроизбори темата ще е на първа линия. Винаги евроскептичните партии се възползват от тази тема, бързо се експлоатира, както и сигурността и доходите. Ясно е, че ние не можем да бъдем тук остров, цяла Европа не е способна да урегулира тези процеси. С наближаването на изборите се очаква политизация на проблемите и МВР може да ги минимизира", обясни Стойчев.

Той е на мнение, че сега няма да се появи нова партия, "защото е трудно да се реализира успех на тези избори".

"Възраждане са стигнали електорален таван, който не могат да надскочат. На евроизборите може да са по добри резултатите от парламентарни защото по-добре се мобилизират от другите партии, сочат наблюдения", коментира политологът.

Той прогнозира, че има ниша за новата партия на президента, но моментът не е сега, защото "амбициите му са не да вкара 5 души евродепутати, а да управлява страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай