Първи подписахме с Турция за бежанците

Първи подписахме с Турция за бежанците  | StandartNews.com

Това е ясен знак към трафикантите и нелегалните, заяви Бъчварова

България е първата страна членка на Европейския съюз, с която Турция подписа протокол за прилагане на Споразумението си с ЕС, с което се договори обратното приемане на бежанци. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и турският й колега Ефкан Ала парафираха вчера протокола за прилагане на реадмисията, а Ала ни похвали, че сме първи.

"Документът показва, че България и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза и убеденост, че резултатите няма да се забавят", увери Бъчварова. И го определи като ясен сигнал за трафикантите и за тези, които искат нелегално да преминат нашите граници. Пред турския силов министър Бъчварова напомни, че вече започна създаването на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на граничен пункт Капитан Андреево. "Създаването му е още една възможност за обмен на информация в реално време на полицейските и митническите органи с оглед постигане на адекватна и навременна реакция по противодействие на незаконната имиграция и на контрабандата", посочи вицепремиерът.

ЕС и Турция подписаха в края на март споразумение, с което трябва да се спре потокът от мигранти от Турция през Егейско море в Стария континент. То предвижда всички нелегални мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, да бъдат връщани обратно, както и да се ускори либерализацията на европейските визи за турски граждани.

България призова вчера за повече солидарност другите страни от Източна Европа, които отхвърлят европейския план за преразпределение на бежанците между страните членки, и потвърди ангажимента си да поеме предвидената за нея мигрантска квота, съобщи агенция Франс Прес, която публикува интервю с премиера Бойко Борисов. Бежанците "искат да отидат в Австрия или в други страни, те не искат да останат в България", най-бедната страна от Европейския съюз, отбеляза Борисов.

Пред АФП той подчерта, че солидарността не може да бъде еднопосочна за "страните, които като нас разчитат на европейската солидарност" по отношение на структурните фондове. "Ние сме щастливи, когато техните народи отделят пари за по-бедните държави в ЕС, но в замяна ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, когато най-богатите страни имат проблем, защото мигрантският поток е насочен главно натам", подчерта министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай