Първанов: В момента България е мишена

Първанов: В момента България е мишена  | StandartNews.com

София. В момента ние очевидно сме мишена и това налага да се вземат допълнително мерки, заяви пред бТВ Георги Първанов, президент през 2002 – 2012 г. по повод атентата на "Сарафово" от 18 юли.

Службите за последните години бяха обезкръвени в много отношения, службите си бяха на мястото в тези 10 години, каза Първанов, но посочи, че не ги вини толкова за случилото се.  Качествени, кадърни хора бяха изхвърлени от службите без едно „благодаря”, заяви той.

Той препоръча – България да се опитва да възстановява баланса в дипломатическите отношения с тези държави. След като премиерът Бойко Борисов ще посети Израел, не е лошо президентът Росен Плевнелиев да направи визита в няколко арабски държави, препоръча експрезидентът.

Първанов смята, че дори да бъде монтиран руският реактор в АЕЦ "Козлодуй", а не в "Белене", за където е изграден, с това няма да се намали зависимостта ни от руските инвестиции. Реакторът пак ще е руски, коментира той. “Това със 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”е един финт. Енергийната зависимост от Русия остава. Ние ще загубим много темпо, много динамика за развитието на един проект, при положение, че нашите съседи действат по-активно за стъпването си на балканския енергиен пазар”, заяви Първанов.

Според него каузата “Белене” стига до сърцата на много българи, не само социалистите. “Тъкмо заради това моята критична бележка към ръководството на БСП бе, че малко затвори кампанията, подписката. Хората искат да имаме ядрена енергетика, българинът иска да има евтина електроенергия. Няма кой друг да ни го направи, освен нас”, подчерта

Това, от което има нужда БСП, е да бъде консолидирана, не да продължи разделението от конгреса, поясни бившият лидер на партията. Хора от „Позитано 20” не посочват важните проблеми, а се занимават с вицове, каза той. Според него се пропуска важен момент.  Не трябва да говорим като ГЕРБ. Грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов или като неговите приближени, каза Първанов.

Ще дам всичко от себе си, за да може БСП да спечели изборите. Моето голямо притеснение е, че ще имаме избори, които ще доведат до патова ситуация, каза Първанов. Той заяви, че ще стои зад всеки областен лидер или кандидат за народен представител от партията.

Първанов подчерта, че няма да се кандидатира за депутат и че това е нелепо. Държа да запазя колкото се може повече достойнството на президентската институция, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай