Първанов с облог за евроизборите

Напускам политиката, ако съберем под 30 000 гласа, зарече се експрезидентът

Първанов с облог за евроизборите | StandartNews.com

Георги Първанов даде дума, че ще напусне политиката, ако АБВ събере само 30 000 гласа на предстоящите евроизбори. Отлъченият от БСП бивш неин лидер направи заявлението в Шумен в отговор на прогноза на зам.-председателя на соцпартията БСП Димитър Дъбов. Според него азбукарите не могат да привлекат повече от 25-30 хиляди гласа. "Ако обаче вземем повече от прогнозата на Дъбов, той да поеме ангажимент да излезе от политиката. Той и без това няма бъдеще като политик, но поне да излезе с чест в резултат на изгубен облог", каза още Първанов. Той имал информация, че именно Дъбов е бил инициатор Националният съвет на БСП да изключи азбукарите. Според Първанов на "Позитано" са прибягнали към този ход, за да се "засили страхът, който се поддържа във всички структури на БСП и в администрацията - страх, който трябва да разколебае всеки, който мисли различно".

 

В същото време другата основна фигура в проекта "АБВ" Румен Петков обяви, че след изключването на азбукарите от БСП вече няма пречка гражданското движение на бившия президент да прерасне в партия.
Петков подчерта, че в петък от 185 души на червения пленум само 85 са гласували за изключването на активистите на АБВ.

 

Според бившия МВР шеф голяма част от представителите са били в коридора, други - в залата, без да гласуват. Това може да се приеме като за бламиране на лидера Станишев, изтълкува Петков. Той се оплака още, че хората около Първанов били подслушвани. От IP адреси на правителството бил направен опит за достъп до имейлите на хора от АБВ включително пощата на Петков, каза още той. И настоя, че АБВ дава шанс на разочарованата част от БСП да гласува на евровота.

 

Изявленията на Петков в сутрешния ефир предизвикаха реакцията на "Позитано".
"В БСП не се занимават с АБВ", каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. "Миналия път сложихме ясна граница, протегнахме ръка и казахме, че ако продължи да се прави политически проект с отделни листи, ще последва изключване", припомни той.

 

Според Гечев Уставът на соцпартията не е нарушен при решението за самоизключването на Първанов и компания. На събранието са присъствали около 70% от членовете на Националния съвет, а са гласували над 50%, разясни Гечев. Според него Първанов е излъгал доста от хората около себе си, защото ги подвел с участие в политически проект, който вече е извън партията.

 

С открито писмо до медиите се включи в разправията около АБВ дългогодишният областен лидер на БСП Трифон Митев. "Некоректно е да се внушава, че Първанов и неговите съмишленици са се самоизключили от БСП. Янаки (б.р. Стоилов) е юрист, би трябвало да знае Устава. Особено по въпроса за проф. Близнашки!", твърди Митев. Според него решението за отстраняването на азбукарите е ненужно и безполезно. "С двама-трима души поне от "Позитано" отдавна не сме в една партия. Аз съм в БСП макар и с АБВ. Те не знам къде са, въпреки че са на четвъртия етаж. Но злоупотребяват с вярата и доверието на стотици хиляди хора. И се възползват от тях съвсем не в обществен интерес", добавя Митев.

 

Заедно с бившия здравен министър и два мандата кмет на Стара Загора той е едно от знаковите лица на гражданската инициатива на Георги Първанов в града на липите. Местни активисти на БСП смятат, че Митев и още няколко души, които най-активно работели за АБВ, трябва също да бъдат изключени от партията, както препоръчало централното ръководство.

 

Междувременно общинският партиен съвет за пореден път отхвърли предложението за продължаване на общинската партийна конференция. Заради острото противоборство с азбукарите старозагорските социалисти не можаха да приемат дори дневния ред и отложиха форума.

 

Миска удари едни гърди на АБВ

Металургичен шеф в Перник и прочут плевенски медик също зад проекта

Мис България 2009 и Мисис Русия 2012 Антония Петрова даде рамо на АБВ. Проектът на Георги Първанов получи още 500 декларации за подкрепа в родния му град. Антония беше представена на експрезидента от пернишката кметица Росица Янакиева с обяснението, че хубавицата обмисля активното си участие в политиката. Сред поддръжниците на проекта в Перник е и младият търговски директор на металургичната компания "Радомир Метал Индъстрийз" Давид Бонев, който беше общински съветник от ГЕРБ в Радомир, но разочарован напусна Общинския съвет и стана водач на листата с кандидати за народни представители на РЗС за района.

 

Веднага след прекратяването на членството на Първанов и Янакиева в БСП, от АБВ обявиха подкрепа за независим кандидат за кмет на пернишкото село Богданов дол, който е основният опонент на кандидатката на БСП за предстоящия на 16 март частичен вот. Този акт силно разочарова социалистите, защото издигнатата от тях Николета Максимова беше председател на гражданска инициатива в подкрепа на пострадалите от земетресението в Перник през 2012 г. и оказваше съдействие на ръководената от Янакиева администрация.
От основната партийна организация на БСП в Ковачевци, където членува Първанов, са категорични, че той продължава да е член на партията по смисъла на устава. Твърде възможно е обаче цялата организация да го последва в АБВ, ако проектът стане партия.

 

Над 300 плевенчани също декларираха подкрепа за азбукарите, попълвайки листовки. Десетки социалисти посещават офиса на движението и се интересуват как да станат негови членове, твърдят от там. Повечето се определят като близки до Румен Петков. Местното ръководство на соцпартията вече бе напуснато от Поля Томова и Венцислав Конов. Те подадоха заявления, с които излизат от изпълнителното бюро и от Общинския партиен съвет. Като мотиви посочиха двойния стандарт и задкулисието в действията на "Позитано".

 

Областен координатор на АБВ в Плевен е баскетболната легенда Цветан Антов, президент на местния клуб. Личната си подкрепа засвидетелства и бившият ректор на медицинския университет в Плевен Григор Горчев. С него се свързва технологичният бум, международният престиж на висшето училище и операциите с робота "Да Винчи".

 

В Монтана азбукари се връщат в БСП

Беше ни казано, че БСП вече ще съществува като АБВ и ние се съгласихме да ни запишат. Но когато научихме, че в Монтана ще има и БСП, ние си оставаме в тази партия. Това заявяват членовете на соцпартията на извънредните събрания, които в момента се провеждат в основните организации. Извънредната кампания се наложи заради обезглавяването на общинската организация. Цялото и ръководство, начело с лидера д-р Емил Константинов, дружно премина към АБВ и закри централата на партията в града. В момента БСП си урежда нова, а старата вече е седалище на АБВ. Надписите на входа и "Общински съвет на БСП" бяха свалени отдавна. След няколко дни трябва да се състои конференция, която да избере ново общинско ръководство.

 

Организациите на партията в Монтана си съществуват, каза за "Стандарт" членът на Националния съвет Руси Статков. Липсват някои клубове по интереси, които явно не са съществували, но са били водени като реални от абдикиралото ръководство. В цялата организация е подадена само една молба за напускане на БСП. Тя е на завеждащата медийната политика към бившия общински съвет Ивета Станкова.

 

На извънредните събрания в селата идват повече хора от водените на отчет досега партийни членове. Така станало в Смоляновци, където организацията набъбнала до 60 души. Хората не се интересуват кой води БСП, а от политиката, която тя води и дали може да им помогне на тях, допълни Статков.

 

Калфин: Амбициите ни са отвъд 25 май

"Не изключвам възможността АБВ да се превърне в партия, но не сме я и предвидили. При всички случаи не искаме да създаваме поредната 380-та партия в България. Целта ни е по-амбициозна. Ще видим в каква форма ще продължим нататък", това заяви евродепутатът Ивайло Калфин пред БНР. Той допълни, че новият ляв проект няма да приключи с европейските избори на 25 май, но ще продължи и нататък. Калфин нарече изключването на Първанов и компания от партията като "прецедент в XXI век". "Просто не мога да проумея какво става и защо се прави точно обратното на това, от което има интерес и БСП, и левицата", подчерта евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай