Първанов: Партиите да не спекулират с бежанската криза

Първанов: Партиите да не спекулират с бежанската криза  | StandartNews.com

Лидерът на АБВ Георги Първанов призова партиите у нас да не спекулират в бежанската криза. Той определи случващото се като една от най-сериозните кризи в Европа след края на Втората световна война.

"В основната си част бежанската вълна идва от хора, които търсят сигурност за семействата и себе си, но не изключвам тя да е стимулирана от определени сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. Затова е много важно да има общоевропейски солидарни решения", каза в Добрич президентът с мандат 2002-2012, цитиран от Дарик.

"България трябва да направи внимателен преглед на възможностите си за прием на бежанци и това трябва да стане в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и в парламента. По тази тема не бива да има никакви партийни спекулации", каза още Първанов.

Относно изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че "позицията на АБВ за промените в Конституцията е много лош белег за коалиционната политика", той каза, че не приема точно Кунева да бъде ментор на българското общество. И припомни, че АБВ първи са направили Закон за съдебната власт и искат съдебна система, каквато хората очакват.

"Намирам поведението на Меглена Кунева за недостойно. Защо тя не направи стъпки, за да подготвим заедно антикорупционния закон, така че той да е работещ? Не приемам да говорят за коалиционна култура тези, които вземат една папка, размятат я в парламента и казват - вие сте от лошите", подчерта Първанов.

Президентът посети Добрич, за да представи кандидатите на АБВ за кметове и общински съветници в областта. Той лично внесе в ОИК документите за регистрация на кандидата за кмет на Добрич Милко Пенчев и на листата за общински съветници в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай